Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Bandet som tog över indievärlden på två år

Vampire Weekend

Nu har de släppt sitt andra album och kritikerna är allt annat än missnöjda. ”Contra” har allt som det självbetitlade albumet hade och lite till, och bandets utveckling följer i samma spår som den musikaliska. Vampire Weekend blir större och starkare.

Det var för fyra år sedan, när samtliga bandmedlemmar fortfarande pluggade på Columbia University i New York, som Vampire Weekend bildades. Sätten på vilka band generellt namnger sina konstellationer är många, men för Vampire Weekend var det inte någon stor grej. De tog bara samma namn som en film sångaren Ezra Koenig gjorde under sitt första universitetsår. Namnet säger inte så mycket om bandet. De flesta (inklusive mig själv) skulle antagligen gissa på något inom emogenren . Ett deppigt, mörkt band som ”inte bryr sig”, men samtidigt envisas med att kleta på kajal runt ögonen och aldrig skulle visa sina leenden publikt. Dubbelt, ledsamt och tråkigt. Allt som Vampire Weekend inte är.

Kanske var det ett smart drag av de unga männen att välja ett så nittiotalsaktigt (tänk ”Dawson’s Creek”) och missvisande namn. För överraskar, det gör de ju verkligen. Det här med namnet förstärker bara effekten.

Till en början var Vampire Weekend bara ett populärt studentband i Columbiakretsar, men ryktet om bandet spred sig snabbt. Under 2007 hade bandet lyckats bli ett så kallat ”internetfenomen”. Efter att ha spelat in och släppt sin första EP på egen hand, skrevs det om dem på bloggar och musiksajter. De refererades till rubriker som ”band to watch” och många förutspådde att det här skulle bli någonting stort. Den sommaren fick Vampire Weekend sitt stora genombrott. De blev signade av XL Recordings, åkte på en stor turné och släppte ytterligare en EP.

I början av 2008 kom det självbetitlade debutalbumet, som direkt hamnade på topp 20-listorna i både USA och Storbritannien. För de inbitna indiefansen var det ingen stor händelse, eftersom Vampire Weekend nu redan varit på tapeten drygt ett år, med två släppta EP:s och en hel del onlinereleaser efter det. Men för resten av världen blev det stort. Till och med The Rolling Stone, musikmagasinet som är väldigt sparsamma med sina hyllningar, skrev att albumet var ”en intressant blandning av ska, New Wave och Afro-pop – varmt och välgjort”. De mindre magasinen och musiksajterna var mer överdrivna i sina hyllningar.

Annons

Idag, en dryg månad efter den andra albumreleasen och två år efter indievärldserövringen, är världen överrens. Vampire Weekend har satt sina spår och vi lär få se ännu mer av dem i framtiden.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Bandet som tog över indievärlden på två år - Vampire Weekend Musik, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17