Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Vad slösar du tid på?

Pers krönika

Har internet nästlat sig in i dig? Om så är fallet, skulle du märka det? Det finns ett enkelt sätt att testa sig själv. Avstå totalt från all internetanvändning i ett dygn. Totalt. Om du klarar det utan svårigheter kan du sluta läsa nu.

Men om du märker att du har svårt att inte logga in på Facebook, kolla mailen, surfa runt på Blocket eller Hemnet, ladda upp bilder till Instagram, kolla nyheter och väder… ja, då har internet faktiskt nästlat sig in i dig. Är det dåligt?

Nej. I dagens värld är det bra om du känner dig bekväm med att använda nätet och tar det som en naturlig del av vardagen, både hemma och på jobbet, eller när och var som helst via mobilen. Det är inte internet som är problemet om du kanske alltför ofta känner dig distraherad och okoncentrerad. Det är du själv. Men inte bara du – det är också en kulturell fråga.

Digitala nunnor
En grupp benediktinnunnor i Storbritannien har en blogg som heter iBenedictines. Signaturen ”digitalnun” skriver där apropå internetanvändning: ”Vår kultur värdesätter hastighet, premierar ’att få saker gjorda’, men klosterlivet följer andra principer. Tid är en gåva att slösa på vad som än behövs; och vad som behövs kan vara något så ’improduktivt’ som att stirra på ett moln eller fokusera uppmärksamheten på ett enda ord eller ljud. Med andra ord, en mera kontemplativ attityd till teknikanvändning förvandlar gradvis upplevelsen av att använda denna teknik.”

I klostertraditionerna har man en medveten inriktning på att stilla sinnet för att bli mottaglig för vad vi kan kalla högre andliga impulser. Det betyder att man ofta är extra känslig för sådant som stör denna sinnesro och därför har man sedan urminnes tid utvecklat tekniker för att stävja sådana störningar. En liknande inställning finns i andra traditioner, inte minst inom buddhismen.

Uttrycket ”mindfulness” (”att vara uppmärksam”) kan man stöta på lite varstans numera, både i direktörsrummen och på arbetsförmedlingen. Det är lite mode över saken men det är också ett symtom på ett verkligt behov, nämligen av koncentration och sinneslugn. Du kanske tror att din stress och din splittring mest är ditt eget problem. Men att koncentration och sinneslugn är värdefullt kan mätas i pengar. Företag med koncentrerade och lugna medarbetare tjänar mer. Samtidigt är det bra för företagen om du är okoncenterad och lättledd när de vill sälja något till dig. Och då blir ju frågan: till vem och vad du ger bort din uppmärksamhet?

Du kan slösa tid på vad som helst och den ska också slösas. Men på vad? Det är ingen moralfråga. Det är en medvetenhetsfråga. Det är din tid det handlar om. Om du bara lockas att slösa hit och dit utan egen kontroll, då låter du andra slösa med din tid. Detta är vad all reklam, all information, alla teveprogram vill: ta din tid.

Ta själv din tid
När du väl insett hur andra gör intrång på din tid kan det vara skönt att veta att det finns fungerande metoder för att själv ta kommandot. Skänk för all del bort en del tid till din arbetsgivare. Det du lär dig om koncentration och lugn i arbetet har du nytta av även för egen del. Det speciella med olika meditationstekniker är att de är helt neutrala. Själva meditationen, koncentrationen, är ett sorts neutralt utgångsläge.

Pröva själv, om du inte redan gör det. Det är enkelt. Bestäm en tidpunkt då du varje dag sitter med rak rygg, på en stol eller på golvet, det kvittar, i tio minuter. Bara det, du sitter där alldeles stilla. Låt tankarna komma och fara utan att följa dem. Lägg märke till din andning men försök inte styra den. (Det finns appar för ändamålet, men du behöver egentligen bara sätta det vanliga larmet på din mobil för önskad tid.) Om du nu sitter och gör ingenting tio minuter varje dag, så kommer du efter några veckor att märka en tydlig förbättring av din koncentrationsförmåga. Forskare kan faktiskt se förändringar i hjärnan på människor som mediterar, så det är inget flum.

Sedan kan du göra det verkligt intressanta experimentet. Låt ditt övriga omdöme komma in. Innan du tillåter dig att skänka tid till något du inte verkligen måste: sitt och titta tomt i tio minuter. Är du därefter fortfarande lika villig att slösa din tid på just det? Vem ska få bestämma? Du kanske inte kollar Facebook för tjugonde gången på en timme. Och inser att du har mer tid än du tror.

meditation2
Visa kommentarer / Kommentera nu
Vad slösar du tid på? - Pers krönika Krönikor
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17