Grunden är egentligen ganska djupgående och berör arbete och fritid, sömn, träning och mat. Basen är oftast vetenskapliga rön om hur vi kan påverka sådant som trötthet, uppmärksamhet, motivation och välmående i allmänhet. Om idéerna får fotfäste i den allmänna kulturen kan det betyda en intressant och förhoppningsvis mer varierad syn på hur man kan leva sitt liv.
Biohacker Summit i Stockholm
På vårens Biohacker Summit i Stockholm träffades ett par hundra svenska och tillresta biohackers för att utbyta tankar och visa upp produkter, träningsprogram och olika tjänster för exempelvis hjärtrytmkontroll och utökade blodprov.
Jag var på konferensen och hade stort utbyte av den, både personligen och genom kunskapen den gav om den här subkulturen. Det är svårt att veta hur man ska leva sitt liv, inte kanske främst för att få ett långt liv, men för att få ett friskt långt liv.

Invanda mönster och omvärldens förväntningar
Framför allt är det svårt att kämpa mot vanorna, vanan att äta ”kött, sås och potatis” till lunch och middag, vanan att sitta och försöka hålla sig koncentrerad åtta arbetstimmar måndag till fredag. Inte så mycket för att det är svårt att själv gå från jobbet, som att omvärlden förväntar sig att man arbetar efter ett visst mönster. Lämnar man mönstret och börjar leva ett liv mot strömmen är det i och för sig lätt att ändra andra faktorer i sitt liv.
När jag själv var som mest produktiv ”hackade” jag både sömn och arbetsdag och jobbade riktigt koncentrerat 8–12 och 20–23 varje dag, med rejäl middagsvila. Återhämtningen under eftermiddagarna gjorde att jag kunde prestera nästan som två heldagar, varje dag. Men omvärldens förväntningar och sociala umgängesmönster gör att det är svårt att fortsätta en längre tid. Om man däremot har sitt sociala umgänge inom ”hacker-gruppen” så blir det förstås annorlunda, och nya livsmönster kan växa fram.
Sann mångkultur
Jag tolkar biohacker-rörelsen som en kombination av tre huvudfaktorer: en protest mot en alltför förutsägbar och ointressant framtid i en på sikt tynande medelklass, en startup-kultur som ser intressanta affärsmöjligheter i nya industri- och tjänste-segment och en vision om ett längre, kanske rentav evigt, liv.
Hur det blir med det eviga livet får vi aldrig veta, men för mig blir nästa steg att fundera över hur kroppen faktiskt fungerar och att åtminstone inte skaka på huvudet när någon föreslår nya sätt att sitta, äta eller sova. Och kanske framför allt, att hitta ett socialt sammanhang där det är okej att experimentera lite. Det är sann och tolerant mångkultur.
Nästa Biohacker Summit äger rum i Helsingfors, den 13-14 oktober. Mer info här.
Fler krönikor
Pandoras ask
Roboten – din intimaste vän?
Ex Machina
Alfa och Beta
Lever vi i en simulering?
Spelmagi på gator och torg
En framtid värd att ha
Från ”mobilt först” till ”AI först”
Lär dig tänka – läs en riktig bok