Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

AI in i samhällsbygget

Artificiell intelligens är på väg att integreras med viktiga samhällsfunktioner. Som teknik är det svårförstått – som samhällsfenomen är det ännu svårare att greppa.

Det är intressant att följa olika tekniker från idéer till forskningstillämpningar, från experiment till infrastruktur. Vissa tekniker behöver också mer samhällsdiskussion än andra, för att konsekvenserna är svåra att överblicka eller investeringarna stora.

Mycket AI på Internetdagarna

Internetdagarna #ind18 gav i år ett bra tillfälle till nedslag i läget för artificiell intelligens. AI knackar nu på dörren, inte bara för stora företag utan för alla sorters organisationer, kommuner, länder och andra som sitter på stora mängder data.

AI är ett av de stora lovande spåren för framtida rationaliseringar av produkter och tjänster, där den senaste vågen av AI-tjänster går under namnet “deep learning” och har visat fascinerande potential redan under den handfull år som den har funnits.

Roande och oroande varningstecken

Samtidigt finns det redan nu en del roande och oroande varningstecken från tidiga tillämpningar. Ett exempel kom från Starbucks, vars AI-system koncentrerade sig så mycket på försäljningssiffrorna att man lyckades pracka på kunder extra sötsaker upp till 6000 kalorier per person och dag. I dagens AI-system sätter man mål för vad man vill åstadkomma, men det finns ingen spärr för om ett mål är rimligt eller inte.

För mig är kanske tillämpningarna inte det största problemet, utan den kultur och datainsamlingsinfrastruktur som behöver byggas upp för att systemen ska fungera på ett bra sätt. Det behövs snygga, konsistenta och strukturerade data för att AI ska ge de utlovade vinsterna.

Hur mycket av AI är egentligen manuellt arbete?

Datainsamlingen kan för vissa branscher och verksamheter ske automatiskt, men om man tänker sig skola eller sjukvård som exempel på sektorer där vinster av AI-optimering skulle kunna vara stora, så får man också se en radikalt utökad insamling av data för att driva AI-tillämpningarna.

Jag är själv väldigt tveksam till om det här är en bra väg framåt. Inte bara för att datainsamlingen skulle utöka administrationen kraftigt, utan även att åtminstone med dagens ganska ”råa” system så blir de resultat systemen kommer fram till svåra att hantera.

Det är kanske en grov jämförelse, men för att förstå situationen med manuellt arbete för att få in data i systemen så finns det rapporter från olika delar av världen om hur billig arbetskraft används för att exempelvis tagga upp bilder, så att de sen kan användas för olika AI-system.

Det övergripande problemet är att vi inte på förhand kan veta om resultatet blir bra av att införa AI. Först måste vi förändra samhället och införa mer administration, i förhoppning att resultatet blir bra. Men om inte resultatet blir som förväntat tror jag det blir svårt att sedan skära ner administrationen igen.

AI-system som svarta lådor

Det är svårt att analysera anledningarna till systemens bedömningar, det är svårt att sätta rimliga mål för systemen som inte kan missbrukas av ett alltför nitiskt system, och det är svårt att mäta de verkliga effekterna av systemen jämfört med en verksamhetsutveckling med traditionella metoder.

Mycket av det som diskuterades under Internetdagarna i år hade gått att diskutera redan för tio år sedan. Det hade varit lätt att ta exempel från områden som börsrobotar där den råa automatiseringen sedan länge tagit över. För åtta år sen var jag själv på Internetdagarna och pratade i en panel. Min inledning till panelen finns bevarad här. Ämnet var målgruppsanpassning för artificiella agenter, en av aspekterna på vad som händer när man släpper in AI i samhället.

Nu är det en ny fas av diskussionerna, och ur några perspektiv kommer den för sent. Det finns redan så mycket välintegrerad AI i samhället inom vissa områden att det skulle vara svårt att diskutera begränsningar av den, om man skulle komma fram till att det vore det bästa för samhället. Diskussionerna 2018 gäller mer om man ska elda på med institutionella stödåtgärder eller om man mer passivt ska se på och följa utvecklingen och ta de möjligheter som framtiden kommer att servera.

* Bilden från The Star.

Fler krönikor
Hacka din kropp för ett bättre liv
Pandoras ask
Roboten – din intimaste vän?
Ex Machina
Alfa och Beta
Lever vi i en simulering?
Spelmagi på gator och torg
En framtid värd att ha
Från ”mobilt först” till ”AI först”
Lär dig tänka – läs en riktig bok

Visa kommentarer / Kommentera nu
AI in i samhällsbygget - Krönikor
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17