Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Den ovillige monarken

WE

Det har kallats århundradets kärlekshistoria, den brittiske tronföljaren Edward VIII:s förhållande med den redan gifta amerikanskan Wallis.

Historien kring WE är baserad på en verklig händelse då Englands dåvarande monark Edward VIII avsade sig tronen 1936 för att kunna vara tillsammans med kvinnan han älskade.

Filmen är den andra långfilmen regisserad av Madonna (den första heter Filth and Wisdom) och utspelar sig till stor del i 90-talets New York, där den unga hemmafrun Wally lever i ett miserabelt förhållande med en make som bedrar och misshandlar henne. Hennes enda ljusglimt i den annars händelselösa vardagen är att gå till Sotheby’s auktionsbyrå. En dag visar de upp föremål ägda av den brittiske konungen Edward VIII och dennes amerikanska fru Wallis. Wally blir besatt av parets starka band och bestämmer snart att hon måste få veta allt om förhållandet.

Det var med blandade känslor som jag satte mig ner för att se WE. Kärlekshistorien verkade lovande och historiska filmer har alltid intresserat mig, men kunde verkligen Madonna, som tidigare regisserat en film med svagt resultat, leverera en film som berörde?

I efterhand kan jag konstatera att Madonna har lyckats berätta en intressant historia på ett stilistiskt och berörande sätt genom att vi får följa två tidslinjer: i den moderna tiden letar Wally efter svar kring både sitt eget kärleksliv och kärlekshistorien kring Edward och Wallis. Parallellt med att Wally kommer närmare sanningen blir vi som åskådare inbjudna i Edward och Wallis tidslinje för att få ta del av vad Wally nu vet.

Annons

Wallys liv är det intressanta

Det som förvånar mig är att det inte är historien kring Edward och Wallis som griper tag i mig utan istället den tragiska historien om Wally. Till en början lever hon som en fånge i den värld som hennes man byggt upp åt henne, oförmögen att kunna påverka sin livssituation. Hon får inte heller någon som helst respons av sin make på något emotionellt plan vilket gör att hon istället fyller tomheten genom att engagera sig i ett historiskt pars kärleksliv. Men besattheten av Edward och Wallis kärleksliv blir också den knuff i rätt riktning som Wally behöver för att ta sig ur sin fångenskap. Historien berättar slutligen för oss hur viktigt det är att kunna drömma sig bort för att kunna göra förändringar i sitt liv.

Det enda klagomålet jag har på filmen är att den är alldeles för lång med scener som snarare känns som utfyllnad än viktiga för att föra historien framåt. Det gör att jag till slut mister en stor del av det engagemang jag kände till karaktärerna i början.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Den ovillige monarken - WE
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17