Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
2

Krigets färger ur ett annorlunda perspektiv

War Horse

Vänskap som bokstavligt talat korsar gränserna är huvudtemat när Steven Spielberg väljer att skildra ett krig ur en hästs synvinkel.

Albert Narracott (Jeremy Irvine) lever på den brittiska landsbygden tillsammans med sin familj. När hans far kommer hem med en ny häst uppstår genast en oskiljaktig vänskap och en djup förståelse mellan pojke och djur. Men säg den lycka som varar för evigt. På grund av ekonomiska problem tvingas han sälja hästen – som fått namnet Joey – till den brittiska armén. Joey skickas genast vidare ut i det krigshärjade Europa för att tjäna som krigshäst under första världskriget. Under sin tid i kriget korsar hans resa flera människors livsöden.

Stress hindrar karaktärsutveckling

War Horse skulle kunnat bli en väldigt bra film om olika livsöden under första världskriget upplevd ur en icke-talande karaktärs perspektiv. Själv kunde jag inte sluta dra paralleller till klassiken Skriet från vildmarken där vi får följa en hund genom guldrushens USA. Vänskapen och grymheten som hunden stötte på hos de olika människorna var gripande och trovärdig. Det har man inte lyckats med i War Horse, trots att skådespeleriet är både bra och trovärdigt. Delvis beror det på att filmen är ett enda stort stressmoment. Vid flera tillfällen möter vi intressanta karaktärer vars liv påverkas starkt av mötet med Joey. Tyvärr får vi aldrig lära känna någon av dessa karaktärer på riktigt utan slussas hastigt vidare till nästa resa. Inte ens förhållandet mellan Joey och Albert Narracott blir speciellt intressant.

Ojämn film som inte berör

Vi får en bra och intressant skildring från olika länders synvinklar av kriget, vilket gör att det inte finns någon vi och dem-mentalitet. Detta hade fungerat bra i en annan typ av kr

igsfilm, men här tycker jag att för mycket fokus flyttas från berättelsen om vänskap för att ge plats åt krigsskildringen. Under filmens lopp önskar jag att man hade satsat på att göra en film i stil med Rädda menige Ryan. Där lyckades Spielberg skildra andra världskriget på ett bra sätt och under långa perioder känns det som han egentligen ville göra en liknande film om första världskriget istället för en historia om en häst. Istället får vi en ojämn och hoppande berättarstil som får mig att undra vad filmskaparna egentligen ville när de skapade filmen.

Annons

Ville de göra en film om vänskap eller en film om första världskriget? Slutresultatet är ett mellanting som inte berör.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Krigets färger ur ett annorlunda perspektiv - War Horse
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17