Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Journalistäventyr av den tredje graden

Tintins Äventyr: Enhörningens hemlighet

Mitt under rådande Peter Jackson-era kontaktade Steven Spielberg regissören för att fråga om hjälp. Det handlade om att påbörja arbetet med att iscensätta ett projekt som han haft rättigheterna till sedan 80-talet. Han visste ännu inte hur filmen skulle framställas och hoppades på att Jackson tillsammans med Park Road Post Production skulle ha lösningen. Istället ledde Peter Jacksons feedback till att de två slog sig samman för att skapa ett äventyr i 3D-format.

Efter att en recensent jämfört Jakten på den försvunna skatten med Tintin skaffade Spielbergs sekreterare böckerna på orginalspråk. Spielberg som inte förstod ett ord franska förälskade sig i illustrationerna och den underliggande humorn. Kort därefter kontaktade han skaparen bakom Tintin, Hergé, för att köpa loss rättigheterna till de 50 år gamla äventyren. Hergé var till en början avvaktande eftersom han hade haft vissa invändningar mot tidigare filmatiseringar. Spielbergs förkärlek för äventyrsberättelser övertygade dock honom och efter hans död fick Spielberg rättigheterna. Han satte manusförfattaren bakom E.T. på att anpassa Tintin till vita duken, men tyckte att manuset var otillräckligt. Projektet hölls vilande fram till i början av 2000-talet då Spielberg efter ett nytt manus, signerat Steven Moffat (Sherlock), Joe Cornish (Attack the Block) och Edgar Wright (Shaun of the Dead), meddelade att han planerade att göra en dataanimerad film om Tintin.

Genom Jacksons arbete med ett av 2000-talets största filmepos och Spielbergs trogna passion för äventyrsberättelser är nu Tintins äventyr färdigställt i ett 3D-format som Spielberg endast kunnat drömma om när han köpte rättigheterna för över 20 år sedan.

– Varken Steven eller jag är särskilt bra på datorer. Jag kan knappt skicka ett mail. Vi ville skapa en version av animering och motion capture som skulle göra det möjligt för Steven att kliva in i den virtuella världen.

Jackson fortsätter:

Annons

– Det som jag var mest upprymd över när projektet började ta form är att det är en film som Steven filmat själv. Det är nästan som hans tidiga 8-millimetersfilmer (guardian.co.uk).

Spielberg fortsätter under samma intervju med att berätta om att anledningen till att de inte ville ha verkliga människor som spelar karaktärerna, var att de ville göra illustrationerna rättvisa, snarare än att leta efter skådespelare som mest liknade karaktärerna.

Rösterna görs av skådespelarna Jamie Bell (Billy Elliot), Andy Serkis (Gollum) och Daniel Craig. Storyn är en ihopblandad handling från tre av de totalt 24 seriealbum som Hergé skrev. Efter premiärfilmen, Tintins Äventyr: Enhörningens hemlighet, följer två filmer till.

Inför premiären talas det så här långt om ett möte med en imponerande värld, där såväl animering som handling kommer att göra Tintins äventyr rättvisa.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Journalistäventyr av den tredje graden - Tintins Äventyr: Enhörningens hemlighet Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17