Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
2

Huset du önskar du hade glömt

The Woman in Black

The Woman in Black är en hyllning till klassiska skräckfilmer som House on Haunted Hill och The Haunting som hade tjänat på att följa uttrycket less is more.

Den unge advokaten Arthur Kipps skickas till den brittiska landsbygden för att klara upp de juridiska aspekterna kring ett dödsbo. Väl framme möts han av misstänksamhet och motstånd av byns invånare som är övertygande om att det vilar en förbannelse över egendomen. Han bestämmer sig ändå att fullfölja sitt uppdrag och snart tvingas han möta såväl yttre som inre demoner.

Det är inte lätt för Daniel Radcliffe att etablera sig som skådespelare i nya produktioner efter att i flera års tid förknippats med Harry Potter. Trots detta gör han en enastående insats, inte på det sättet att han är en överdrivet bra skådis utan genom att jag faktisk glömmer att det är “Harry Potter” jag tittar på. Filmen börjar stämningsfullt med bra scenografi som hämtad ur ett verk signerat Edgar Alan Poe, vilket jag är väldigt svag för. Klassisk spökfilm är inte något som vi är vana vid numera när skräckgenren domineras av den hjärndöda undergenren kallad tortyrporr, där chockvärdet har ersatt värdet av spänning och mystik. Därför är The Woman in Black en frisk vind i en annars rätt unken skräckindustri.

Stundtals otäck

Tyvärr faller filmen efter halva tiden, för trots den underbara scenografin, den stämningsfulla miljön och flera bra skräckmoment som till och med får en erfaren skräckfantast som mig att rycka till i biostolen håller filmen inte ända fram. Det beror faktiskt på just skräckmomenten. Tyvärr använder man sig av dessa alldeles för mycket vilket gör att skrämseleffekten avtar rejält. Hade man tagit bort åtminstone 80 procent av dessa scener så hade man kanske kunnat leverera årets bästa skräckfilm.

Även karaktärsutvecklingen av Arthur Kipps lämnar övrigt att önska, för även om hans plågsamma bakgrund, där hans fru dog i barnsäng, är intressant så har man inte utnyttjat den till fullo vilket hade kunnat ge en spännande psykologisk vinkel på filmen. Slutet är också väldigt otillfredsställande och lämnar en varken berörd eller rädd.

Annons

Visa kommentarer / Kommentera nu
Huset du önskar du hade glömt - The Woman in Black
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17