Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

The name is Craig, Daniel Craig

Den 31 oktober har den 22:a Bondfilmen Quantum of Solace världspremiär. Filmen är unik på flera olika sätt, bland annat på grund av att det är den första Bondfilmen någonsin som är en direkt uppföljare till en föregående film. När Daniel Craig var i Sverige för att promota filmen fick vi en pratstund med honom om gadgets, skador och varför krossat glas är så bra att använda i filmer.

Det är en upprymd och skadad James Bond som öppnar dörren till sviten på Grand Hotel i Stockholm. Den traditionella smokingen är utbytt mot jeans och skjorta och ena armen vilar i en mitella. Solen skiner in genom de öppna fönstren och frisk höstluft strömmar in tillsammans med innerstadens bullersymfoni.

Jag måste självklart börja med att fråga vad som hänt med din arm?
– Det är ett antal muskelfästen i handen som slitits av. Jag har alltid haft problem med detta, men det blev extra påtagligt under inspelningen av Quantum of Solace när jag hängde i vajrar och hoppade från hustak. Nu när inspelningen är klar måste jag vila armen ett tag.

Du var delaktig i rollbesättningen inför Quantum of Solace, om du själv fick bestämma vem som skulle ta över rollen som James Bond efter dig, vem skulle du då välja?
– Jag har ingen aning faktiskt. Det finns inget manus till en sådan film ännu och utan manus går det inte att tänka på vem som ska spela. Dessutom är det så oerhört många viljor som spelar in i ett sådant beslut. Minst tio olika människor ska säga sitt innan man kan bestämma något. Min roll är att vara delaktig i beslutet, haha!

Det har skrivits att om James Bond skulle ha varit en riktig människa så skulle hans lever vara i väldigt dåligt skick, han skulle ha lungcancer och han skulle dessutom ha alla könssjukdomar man känner till.
– Haha! Ja, om man läser böckerna så förstår man det. Till frukost åt han 12 ägg, drack en kanna kaffe och rökte 20 cigaretter. Sedan vid 11-tiden tog han sig sin första drink. I Moonraker-boken som var en av de första som skrevs blandar han till och med ner speed i sin Champagne för att kunna vara uppe hela natten och spela kort! Jag bidrar endast till leverproblemet med de Dry Martinis som jag dricker!

Annons

Quantum of Solace bär många inslag som för tankarna tillbaka till de riktigt tidiga Bondfilmerna som Dr. No och Goldfinger. Biljakten i början av filmen utspelar sig till viss del i ett stenbrott, precis som Sean Connerys biljakt i Dr. No. Filmmusiken markerar också att man gått tillbaka till själva grundreceptet för en Bondfilm med sofistikerade och subtila mässingsorkestrar istället för elektroniska arrangemang. Daniel Craig håller med om att man kan hitta spår av gamla Bondfilmer i Quantum of Solace.

– De riktigt tidiga Bondfilmerna, Dr. No, Goldfinger och From Russia with love är oerhört bra och väldigt vackert sammansatta. Vi ville inte imitera dem, men vi ville ta tillvara på utseendet och känslan från dem. Filmmusiken är väldigt traditionell med mässingsorkester, inte något elektriskt upptempo. Både musiken och bilden är storslagna, och det är det som gör en riktig Bondfilm och det är det som folk vill se och höra i en Bondfilm.

Det har sagts att Q-avdelningen aldrig kommer att återvända till Bondfilmerna, stämmer det?
– Det har jag faktiskt aldrig hört. Jag tycker att det skulle vara jättespännande att få in det i filmerna igen, men det återstår att se när det blir av.

Har du några speciella gadgets eller Bondprylar i den nya filmen?
– Vi har en jättebra grej på MI6 kontor som är en slags digital vägg som används som sambandscentral. Bond har ett likadant chip i armen, som han också hade i Casino Royal, så att han kan följas av MI6 var han än är. Det stora problemet med gadgets är att vi lever i en värld full av dem, jag har en Iphone, exempelvis, som jag tycker är en helt fenomenal pryl, och jag vet inte hur man ska kunna överträffa sådant i filmer. Precis som med karaktärer som måste prylarna också passa in i manuset och inte bara hamna där för att det är givet.

Du gör nio av tio stunt själv, vilka stunt är det du inte vill göra?
– Du menar vilket stunt som är det tionde? Haha! Jag håller mig från de stunts som jag vet att jag kommer att skada mig i. Jag har tre eller fyra personer som täcker in för mig vid farliga stunt som alla har olika egenskaper. En är gymnast, en annan är atlet, en är duktig på att slåss och en är bara allmänt galen, haha! Eftersom att jag är skådespelare och har varit det i hela mitt liv så saknar jag de egenskaperna som de bidrar med. Vissa stunt kan jag bara inte göra, som att falla ner från höga höjder eller genom glasrutor. Krossat glas är för övrigt mycket bra att använda i filmer, det blir alldeles magnifikt ljus med det!

Slutligen, när kommer ni att filma en Bondfilm i Skandinavien?
– Jag tycker att det skulle vara jättehäftigt att filma i Skandinavien! Kanske en båtjakt eller en flygjakt vid någon fjord eller liknande! Jag tänker dock inte på idéer till en ny Bondfilm ännu, jag måste fokusera på en film i taget och för närvarande så är det Quantum of Solace som gäller. Men vi har ett underbart produktionsteam som kan arbeta överallt. Så länge solen skiner i åtminstone två minuter i sträck så skall vi nog kunna jobba här, haha!

Visa kommentarer / Kommentera nu
The name is Craig, Daniel Craig - Film, Intervjuer
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17