Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Familjefilm med budskap

The Lorax

Galenskap, kärlek, sångnummer och ett budskap om att vi ska vara rädda om vår natur är vad som bjuds i den senaste filmatiseringen av ett verk signerat Dr. Seuss.

Ted är en 12-årig pojke som bor i Thneed-Ville, en högteknologisk stad där ingenting växer och där ren luft är en lyxvara som måste köpas. När hans drömkvinna Audrey berättar att hennes högsta önskan är att få se ett riktigt träd beger sig Ted utanför stadens murar för att uppsöka den mystiske Once-ler som sägs vara den ende som vet var det finns träd.

Det är lätt att tro att The Lorax är ett verk som är skrivet id ag med tanke på den växande oron över världens klimat. Faktum är dock att Dr. Seuss skrev boken redan på 70-talet då den fick ta emot hård kritik. Idag känns filmen mer aktuell än någonsin och levererar underhållning såväl som ett tungt budskap på ett mycket bra och balanserat sätt.

En mysig film med viktigt budskap

The Lorax en allegorisk berättelse vilket innebär att du antingen kan se den som en trevlig familjefilm om kärlek och om en magisk värld eller som en svidande kritik där det är tydligt att den lilla staden Thneed-Ville representerar en värld som är mer intresserad av materiella ting än av naturen. Once-ler representerar de stora företagen som vill exploatera alla resurser, i det här fallet träd, för en rejäl vinst medan The Lorax representerar naturen. Det är också tydligt att ett företags snedsteg kommer att ge upphov till andra företag vilket vi också ser i filmen då trädens frånvaro gör att luft inte kan produceras på naturlig väg.

Bra sångnummer som stannar kvar länge

Om man väljer att ta filmen för den mysiga saga som den också är bjuds vi på ovanligt bra och trallvänliga sångnummer som sitter kvar långt efter att du lämnat biosalongen. The Lorax är också en mycket typisk Dr. Seuss-berättelse med magiska platser och varelser som alla är halvt galna. Till min glädje går dessa karaktärer aldrig överstyr som de brukar göra i tidigare filmatiseringar som Grinchen och Katten i hatten. Vi är också förskonade från de oerhört påträngande rim som vi annars tvingas genomlida i tidigare verk. Detta gör att The Lorax är en film jag kan tänka mig att se igen och det säger en hel del eftersom jag vanligtvis inte är något större fan av 3d-animerade familjefilmer.

Annons

Visa kommentarer / Kommentera nu
Familjefilm med budskap - The Lorax
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17