Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Colin Firth är kung

The King’s Speech

Det är orostider i Europa och andra världskriget står för dörren. I England abdikerar kungen och tronen övertas av kung Georg VI. Landet önskar sig en stark och tydlig ledare, men den nye kungen drar sig för offentliga framträdanden. Han lider nämligen av svår stamning.

Det är förutsättningarna i dramat The King’s Speech som når de svenska biograferna i början av februari. Filmen bygger på den sanna historien om kung Georg VI och hans kamp för att ge röst åt både sig själv och folket. Den excentriske logopeden Lionel Lougue kallas in som en sista utväg att hjälpa monarken. Kungen är skeptisk men fångas av Lionels uppriktighet och värme. För första gången vågar kungen öppna sig och det blir början på en nära vänskap. Allt ställs dock på sin spets när kungen måste göra sitt livs framträdande för att gjuta mod i nationen.

Från tönt till regent
Huvudrollen görs av Colin Firth som under flera år var förvisad till att gestalta tafatta män i biroller i romantiska komedier. Under senare år har denna välutbildade skådespelare tagit ytterligare ett steg i karriären och anses nu tillhöra de absolut främsta. Inte minst för sin roll i förra årets snygga En enda man blev Firth flitigt hyllad och prisbelönt.

Historiska dramer som anspelar till samtiden brukar få extra uppmärksamhet. Här hemma blir det svårt att se filmen utan att dra paralleller till det senaste årets bevakning av kungahuset och celebriteters avskärmning från allmänheten. Likaså nyhetsreportrarnas nagelfarning av president Obamas tal och retoriska grepp vittnar om att konsten att tala och makt alltid har varit nära sammanbundna.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Colin Firth är kung - The King’s Speech Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17