Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Därför vill du se den

The Dark Knight Rises

Den 25 juli har den avslutande delen i Christopher Nolans Batman-triologi premiär och om du inte svepts med i hypen än så är det hög tid att börja peppa.

Bakgrunden

Uppföljaren är inte längre ett bespottat fenomen som man allra helst bör ta avstånd från. Med Batman Begins lade Christopher Nolan en stabil grund och The Dark Knight var det perfekta bygget. Efter det bläcksvarta slutet, i vilket Batman förvisades till skuggorna kan vi knappt bärga oss inför den storslagna finalen.

Rötterna

Mycket tyder på att filmens manus inspirerats av serietidningsföljetången Knightfall från 1993: Efter att den testosteronstinne Bane invalidiserat Batman tar lärjungen Jean-Paul Valley över hans sysslor, men allt går inte som förväntat. Jean-Paul blir våldsam och instabil och snart är Batmans rykte nedsvärtat. I slutet återuppstår Batman och ställer allting till rätta.

Bane

Superskurken Bane dök upp för första gången 1993 i serietidningen Vengeance of Bane. I serien växte Bane upp i fängelset Peña Dura i Centralamerika där han utsattes för ofrivilliga experiment som skulle göra honom till en supersoldat.

Sist vi såg honom på bioduken var i Joel Schumachers stolpskott Batman & Robin, men vi minns honom hellre som mannen som bröt Batmans rygg.

Annons

CatwomanVid sidan om Jokern är Catwoman, eller Selina Kyle som hon egentligen heter, en av de populäraste skurkarna i Gotham City. Efter att ha spelats av bland andra Michelle Pfeiffer och Halle Berry är det dags för Anne Hathaway att dra på sig de ikoniska öronen. Men vad har hon egentligen för roll i filmen? Är hon vän eller fiende?

Prologen

Den sex minuter långa prologen som visats på utvalda Imax-biografer lovar gott. Prologen visar hur Bane sätter en spektakulär rymningsplan plan i verket. Stämningen är tät, blickarna gåtfulla och händelseförloppet spektakulärt. Den hisnande flygplanskapningen är minst lika briljant som bankrånet i The Dark Knight.

Musiken

Kompositören Hans Zimmer har inte känts särskilt relevant det senaste årtiondet och vare sig han gör musik till det senaste Call of Duty-spelet eller Pirates of The Caribbean verkar han göra det på rutin. Undantaget är Christopher Nolans filmer.

Inför The Dark Knight Rises bjöd han in fansen att delta på soundtracket genom att skicka in ljudupptagningar där de skanderar Banes apokalyptiska tema. Sånt gillar vi!

”The Bat”

Hittills har vi fått se The Tumbler och The Batpod och nu är det dags för… The Bat! I dagsläget vet vi inte särskilt mycket mer än att den är bepansrad och att den flyger, men å andra sidan – vad mer behöver man veta?

John Blake

Länge trodde vi att vi skulle få se Joseph Gordon-Levitt som The Riddler, men så var inte fallet. Istället spelar han polisen John Blake, tidigare okänd i Batman-universumet. Eller hur var det nu?

I seriestrippen Comedy of Tears från 1942 får den stolta skolpojken Johnny Blake sina utmärkta betyg stulna av Jokern. Att han skulle växa upp och bli Batmans arvtagare låter inte helt orimligt. Ett envist rykte involverar den valpige följeslagaren Robin, men det har vid ett flertal tillfällen dementerats.

Bruce Waynes död?

Christopher Nolan brukar inte dra sig för storslagna slut. Att han vid flera tillfällen deklarerat att han kommer lämna Batman bakom sig efter The Dark Knight Rises skulle mycket väl kunna innebära att fladdermusmannen får bita i gräset.

Filmpostern som föreställer Batmans mask, krossad och lämnad i regnet försäkrar oss om att han åtminstone kommer få sig ett rejält kok stryk.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Därför vill du se den - The Dark Knight Rises Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17