Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Lifetime Achievement Award

Susan Sarandon

Susan Sarandon vann en Oscar för sin roll i ”Dead Man Walking” och har medverkat i ”Thelma and Louise” och ”The Rocky Horror Picture Show”. Hon är en av Amerikas mest ansedda skådespelare och besökte nyligen Sverige för att ta emot ”Stockholm Lifetime Achievement Award”.

Salongen på biograf Skandia är fylld till bredden och det ligger förväntan i luften. Trots att festivalen är snål med att visa hennes tidigare filmer under festivalveckan, är intresset stort för att se och möta stjärnan. Sarandon glider upp på scenen och får stående ovationer. Hon är snyggt klädd utan att vara prålig och hon trivs med uppmärksamheten. Men det märks stundtals under intervjun att det här är ett jobb för henne. Hon flygs in till Stockholm under något kort dygn för att ta emot priset, presentera en film och hon lånar ut sitt ansikte till festivalens affischer och marknadsföring. Det sprider stjärnglans över tillställningen och arrangemanget är en chans för svensk biopublik att få möta några av de största inom branschen.

Hur startade din karriär som skådespelare?
– Du kommer inte att gilla svaret. Jag är här för att allt annat gick fel. När jag var ung jag gillade litteratur, film och konst men trodde inte att jag skulle arbeta med det. Jag var omkring 20 år när jag följde med en vän till en casting och jag blev till min förvåning omedelbart anställd för filmen. Det var inget jag hade planerat. Efter det har det bara rullat på men det tog lång tid innan jag insåg att jag var en skådespelerska. Jag har lärt mig arbetet efterhand. Egentligen är skådespelande inte särskilt svårt. Livet däremot är svårt.

Vad är ditt förhållande till Hollywood?
– I början avskydde jag Hollywood, men med tiden har jag vant mig. Jag tar det inte så seriöst längre, men jag är en New Yorker. Jag bor där och jag jobbar helst med människor därifrån. Dessutom har jag tillsammans med mina barn startat en bar i New York där man kan spela pingis. Alla möblerna på stället kommer föresten från IKEA och jag gillar Jan-Ove Waldner.

Vilka egenskaper behövs för att bli en bra skådespelare?
– Det finns många mediokra skådisar som har framgång i branschen. Några spelar mest sig själva, men klarar sig tack vare karisma och utseende. Andra är bättre på att spela en roll och då krävs det mer teknik. Dessa skådespelare brukar få sämre betalt men har å andra sidan oftare en längre och hållbarare karriär. Jag jobbade nyligen med Al Pacino och när han agerar framför kameran så ser det inte så märkvärdigt ut, men när resultatet visas på film är det fantastiskt. Han gör små rörelser med ögon och ansikte som är perfekt anpassade för filmmediet.

Annons

Goda filmskådespelare är inte alltid bra på teaterscenen och vice versa, eller?
– För en skådespelare är skillnaden mellan teater och film densamma som mellan onani och sex. För det ena krävs bara att man får vara för sig själv ett litet slag och det andra är som att ha en relation med en hel publik.

Vilken skådespelerska beundrar du?
– Vanessa Redgrave. Hon är alltid trovärdig oavsett vilken roll hon spelar.

Intervjun avslutas och Peter Jacksson skickar en videohälsning. Sarandon får den sju kilo tunga bronshästen för sin samlade filmgärning och skyndar snabbt vidare till nästa evenemang.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Lifetime Achievement Award - Susan Sarandon Film, Intervjuer
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17