Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Feature: Suicide Squad

Årets mest hypade superhjältefilm handlar om skurkarna

Vad händer när man samlar ihop ett gäng fängslade superskurkar, beväpnar dem till tänderna och skickar iväg dem på ett omöjligt uppdrag? Det är premissen i årets mest hypade superhjältefilm.

Så sent som i mars fick vi se Batman och Superman drabba samman i Zack Snyders uppföljare till Man of Steel och nu är det dags för nästa del i DC Comics storsatsning ”DC Extended Universe”. Om den förra filmen fokuserade på hjältarna är Suicide Squad dess diametrala motsats. Den här gången är det nämligen skurkarna som får skina.

Harley-Quinn-Suicide-Squa

Baserad på serietidningar

Skurkgänget Suicide Squad gjorde entré i DC Comics redan 1959 och har genom åren dykt upp i flera olika skepnader. Grundpremissen är dock alltid den samma, nämligen att ett gäng dömda skurkar förs samman av en hemlig myndighet för att utföra de värsta, hemligaste och farligaste jobben, helt enkelt för att de inte har någonting att förlora.

Trots att vi har fått se flera explosiva (för att inte tala om briljant musiklagda) trailers är större delen av handlingen fortfarande höljd i dunkel. Vi vet att Ben Afflecks Batman kommer att dyka upp på ett hörn men att han inte kommer att vara gruppens huvudmotståndare. Vem det är lär vi inte få veta förrän filmen har premiär.

Harley-Joker-Suicide-Squa

En kreativ utmaning

Regissören David Ayer, som är mest känd för krigsdramat Fury, har i intervjuer berättat att det var skurkarna som lockade med projektet, eftersom det skulle vara en kreativ utmaning att få publiken att sympatisera med dem.

Annons

Om han lyckas får vi veta när Suicide Squad har premiär den 3 augusti.

Vem är vem i Suicide Squad?

Amanda Waller (Viola Davis)
Amanda är gruppens hemliga ledare. Det är hon som samlar ihop gänget och det är hon som drar i trådarna. I serietidningarna planterar hon bomber i nacken på alla i gruppen, men framförallt ägnar hon sig åt lömska, psykologiska knep.

Rick Flag (Joel Kinnaman)
Den hårdnackade militären som får i uppgift att leda gruppen under deras uppdrag. När Tom Hardy hoppade av projektet för att medverka i The Revenant gick rollen till svenska Joel Kinnaman och det tackar vi för.

Tatsu ”Katana” Yamashiro (Karen Fukuhara)
Rick Flags livvakt har i uppgift att hålla pli på de andra medlemmarna. Hennes främsta tillgång är svärdet The Soultaker som tar själar från alla det används på.

Killer Croc (Adewale Akinnuoye Agbaje)
Här har vi en kille med allvarliga hudproblem. Faktum är att Killer Croc är så deformerad att han har fått leva i skuggorna och i kloakerna. Killer Croc står för musklerna i gruppen.

Killer-Croc-Suicide-Squa

Deadshot (Will Smith)
Beskrivs som en av de mer sansade karaktärerna, men som före detta lönnmördare åt maffian är han långt ifrån harmlös. Skjutvapen är hans grej – och han träffar oftast mitt i prick.

Harley Quinn (Margot Robbie)
Hette Dr. Harleen Quinzel innan hon förälskade sig i sin farligaste patient… Jokern! Fan-favoriten Harley Quinn dök upp för första gången i Batman: The Animated Series från 1992 och det här är första gången vi får se henne på film.

Captain Boomerang (Jai Courtney)
Hårdhudad australiensare som passande nog använder sig av bumeranger i alla dess former: elektriska, explosiva och rakbladsvassa, till exempel.

Dr. June Moone/Enchantress (Cara Delevingne)
När arkeologen June Moone blir besatt av en häxa lika gammal som tiden själv dras hon in i kamp mot sig själv. Om hon är en del av Suicide Squad, eller om hon rent av är deras motståndare, vet vi inte.

Cara-Delevingne-Suicide-Squa

Slipknot (Adam Beach)
Erfaren lönnmördare med rep och klättring som specialitet. Han är med förbluffande lite i de trailers som släppts, men å andra sidan har han en ganska fånig specialitet.

Diablo (Jay Hernandez)
Diablo är en före detta gängmedlem som kan sätta eld på sig själv, skjuta eldbollar och smälta pistolkulor innan de hinner träffa honom. Fräcka ansiktstatueringar har han också.

Jokern (Jared Leto)
Med 75 år på nacken är Jokern inte bara en av de kändaste Batmanskurkarna – han är en av de kändaste skurkarna överhuvudtaget. I år har det gått exakt 50 år sedan filmdebuten. Den gången var det Cesar Romero som drog på sig clownsminket, men yngre fans är förmodligen mer bekanta med Jack Nicholsons breda leende i Tim Burtons film eller Heath Ledgers nerviga rollprestation från 2008.

Oscarvinnaren Jared Leto har med andra ord mycket att leva upp till. När den första bilden föreställde en tatuerad emo-Joker med kromad tandrad rasade internet, men efter att den initiala chocken lagt sig ser vi faktiskt fram emot att se vad Leto kan göra av rollen. Som inspiration har han nämnt seriealbumet Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth, men också ”gospelmusik, shamaner och mexikanska karteller” – och sämre inspirationskällor kan man ju ha.

Leto har berättat att han tidigt förstod att han skulle bli tvungen att gå på djupet för att göra karaktären rättvisa – och han skojade inte. Vittnesmål från inspelningen vittnar om en hängiven skådis som smugit runt bland kulisserna och stannat kvar i rollen även mellan tagningar. Han ska även ha skickat bisarra ”presenter” till de andra skådespelarna. Bland annat en besudlad Playboy-tidning, en råtta, en död hund, analkulor och begagnade kondomer.

Läs även: Matt Damon – Två decennier på toppen (Feature)

Visa kommentarer / Kommentera nu
Feature: Suicide Squad - Årets mest hypade superhjältefilm handlar om skurkarna Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17