Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Star Wars: The Force Awakens

Recension

Mörkret är brutalare och mer personligt när J.J. Abrams och Disney tar över facklan från George Lucas.

Lite lätt döv och omtumlad tar jag mig ut ur den enorma IMAX-salongen. Uppfylld av vad jag tror är nostalgi försöker jag sortera tankarna: Är det bara nostalgisk sentimentalitet och kärlek till Star Wars som spökar, eller lyckades verkligen J.J. Abrams få till en fullträff?

Kärt återseende

Star Wars: The Force Awakens kan väcka vem som helst ur den djupaste dvalan. J.J. Abrams tar upp där George Lucas borde ha slutat för 30 år sedan, och gör det med 135 minuter fullspäckade av kära återseenden, skratt, tårar och öronskärande explosioner. Det här är en av de hemligaste filmerna på länge. Varken synopsis eller teasers och trailers har lyckats avslöja de stora dragen – eller de viktiga detaljerna. Men med tanke på regissörens uttalade kärlek till Star Wars är det inte konstigt att The Force Awakens lånar så mycket från tidigare episoder som den gör. Det ser ut och känns som Star Wars brukar göra. Faktum är att The Force Awakens är på gränsen till förutsägbar, med ett fåtal undantag.

För nostalgikern är flörtarna med episod IV, V och VI härliga och lockar oftast till skratt på bästa sätt. För den unga, nya Star Wars-frälsta generationen är The Force Awakens nyckeln till Lucas filmskatt.
Huvudkaraktärerna Rey (Daisy Ridley) och Finn (John Boyega) är som dagens 15-åringar: För dem är kraften, Darth Vader och Luke Skywalker en myt och de lever i en betydligt mörkare värld än den som gestaltades för 30 år sedan.

Star Wars: The Force Awakens L to R: BB-8 and Poe Dameron (Oscar Isaac) Ph: David James © 2015 Lucasfilm Ltd. & TM. All Right Reserved.
Star Wars: The Force Awakens
L to R: BB-8 and Poe Dameron (Oscar Isaac)
Ph: David James
© 2015 Lucasfilm Ltd. & TM. All Right Reserved.

Brutalt mörker

Redan i de inledande scenerna är mörkret brutalare än någonsin och tankarna förs till filmatiseringar av dagen D och Andra världskriget. Genom 35-millimeterslinsen visar J.J. Abrams upp en sida som vi aldrig har sett förut. I ett anfall på planeten Jakku möter vi stormtroopern FN-2187 (John Boyega) som är född och uppfostrad för ett enda syfte: Att vara mörkrets lakej. Men hans motstånd är den djupdykning som höjer The Force Awakens över de nostalgiska flörtarna.

Annons

Bland de andra nya ansiktena gör Daisy Ridley som Rey, Adam Driver som Kylo Ren och Domhnall Gleeson som General Hux sitt jobb fruktansvärt bra. Inte att förglömma är även den söta, om än något irriterande, droiden BB-8.

The Force Awakens är J.J. Abrams hyllning och startskottet för en ny galaktisk era. Nu hoppas vi bara att han har kraften med sig.

Läs även: Star Wars: The Force Awakens-special

Star Wars: The Force Awakens L to R: Director/Producer/Screenwriter J.J. Abrams and Producer Kathleen Kennedy Ph: David James ©Lucasfilm 2015
Star Wars: The Force Awakens
L to R: Director/Producer/Screenwriter J.J. Abrams and Producer Kathleen Kennedy
Ph: David James
©Lucasfilm 2015

Recensent: Karin Bernhardsson

Visa kommentarer / Kommentera nu
Star Wars: The Force Awakens - Recension Film
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17