Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Sommar, sommar, sommar

När sommarkvällens grillövningar är avslutade är det dags att varva ner med en film. Digital Life går på odyssé i filmlandskapet och urskiljer två stigar att följa. Amerikansk sommarspänning och svensk semesterparodi.

Stekhet thriller

Tänk er ett stekhett New York. Hettan har belägrat staden under flera veckor. I brist på svalka skapas ett mentalt undantagstillstånd där villkoren dikteras av värmen. Då slår en seriemördare till och skräcken bland stadens befolkning sprider sig som en löpeld. Det är förutsättningen för Spike Lees utmärkta dramathriller Summer of Sam (1999) som utspelar sig i stadsdelen Bronx under sommaren 1977. Punken och discons upplever sina glansdagar samtidigt som seriemördaren Son of Sam härjar i New York. Filmen är ett skolexempel på hur sommarvärme kan användas som framträdande element i filmens dramaturgi.

Mystiska sommarnätter

I Hitchcocks klassiker Fönster åt gården (1954) har James Stewarts rollfigur blivit konvalescent och fördriver tiden genom och studera grannarnas förehavanden på lägenhetens bakgård. Med gipsat ben kryper sommarens värme bokstavligen sig in på skinnet. I Fönster åt gården tar Hitchcock vara på att sommarnatten inbjuder till mer vakenhet än sömn. Stewarts värmedruckna hjärna ser snart mystiska händelseförlopp bakom varje gardin. Fönster åt gården är en sommarklassiker att se för den som tröttnat på tevens ändlösa kavalkad av engelska landsortsdeckare.

Svalkande bad

Ett svalkande dopp i havets skummande vågor är sommarens välbekanta ritual. När bikini och badbrallor sedan hängs upp på tork är Hajen (1975) den självklara skräckisen för den som behöver extra krydda till kommande dags badäventyr. Filmen om en gigantisk vithaj som börjar terrorisera oskyldiga badgäster vid en amerikansk badort tillhör en av filmhistoriens största succéer. Filmen var först med att spela in över 100 miljoner dollar i biljettintäkter och lade grunden till Stevens Spielbergs framgångsrika karriär. ”See it before you go swimming!” löd en av filmens slogan innan premiären.

Svenska semesterparodier

När sommaren gestaltas genom svensk filmlins får spänningen stå tillbaka till förmån för parodier av semestertörstande blekfisar. I bräschen för genren gick Lasse Åberg med filmerna om Stig-Helmer, men det var först i tredje filmen S.O.S. (1988) som svenskarnas sommarvanor kom i fokus. En film vars skärgårdsmiljö på nytt utgjorde kuliss till förra årets Sommaren med Göran. Husvagnen som kulturbärare har avhandlats i Vi hade i alla fall tur med vädret (1980) och Sunes Sommar (1993).

Annons

Grunden i den humoristiska skildringen utgörs vanligen av den kontrast som skapas mellan vinterns inrutade vardagsliv och sommarens frihetstörstande leverne. Sommaren är årstiden då man ska leva livet full ut och allt måste vara perfekt. Så blir det aldrig – i vart fall inte i en svensk semesterparodi.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Sommar, sommar, sommar - Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17