Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

I skuggan av statyetten

Oscarsjuryns pinsammaste ögonblick

Något som diskuteras lika flitigt som filmerna som blir Oscarbelönade är de som inte blir det – eller ens nominerade. Det har blivit dags att blicka tillbaka på några av Oscarsjuryns största klavertramp.

Inget år är fritt från kontroverser. Inte heller i år. På förhand verkade det så självklart. Efter Captain Philips sista skälvande minuter var över tycktes Tom Hanks Oscarsnominering vara given. Den amerikanska filmakademin var däremot av en helt annan uppfattning. Lika oförklarligt var hur Daniel Brühl och Oprah Winfrey förbisågs för fenomenala rollprestationer i Rush respektive The Butler. Dock var det inte någon skådespelare som ställdes inför årets största kränkning. Den kom istället i skepnad av bästa originallåt och den totala avsaknaden av bröderna Cohens folkmusikhyllning Inside Llewyn Davis. Juryns 6000 medlemmar tyckte uppenbarligen att Pharrell Williams dagisvänliga Happy från Dumma mej 2 var mer värdig statyettchansen.

Årets obegripliga oförrätter är däremot långt ifrån de största eller märkligaste. Under prisets långa historia har den amerikanska filmakademin visat sig vara lika duktiga på att trampa i klaveret som att anordna stjärnspäckade galaaftnar. I och med att 2014 års gala är den 86:e passar vi på att blicka tillbaka över de senaste 46 åren och att lista sex ”bästa filmer”-utmärkelser som blev helt fel.

1968
Bland den geniförklarade regissören Stanley Kubricks filmer tillhör 2001 – Ett rymdäventyr de allra främsta. Oscarjuryn var dock inte på humör för existentiell sci-fi och gav istället statyetten till Charles Dickens-filmatiseringen Oliver!

1977
Konkurrensen var stenhård, en riktig nagelbitare. Alla presidentens män, Network och Taxi Driver. Och vinnaren? Ingen! Alla tre gick på knock mot Rocky. Dessutom var Martin Scorsese inte ens nominerad som bästa regissör.

Annons
RockyBalboa

1991
Vi dröjer oss kvar vid Scorsese. Efter att varken Taxi Driver eller Tjuren från Bronx belönats med en statyett trodde många att det var Scorseses tur med Maffiabröder. Istället blev det Dansar med Vargar. Och Scorsese skulle få vänta till 2006 och The Departed – en hygglig remake av ett bättre Hongkong-original.

1995
Att den oförargliga feelgood-bomben Forrest Gump skulle vinna bästa film kändes säkert helt rätt i stunden. Men för varje år som går framstår det dock som allt mer obegripligt att det inte var Pulp Fiction.

forrest_gump

1999
Producenten Harvey Weinstein är känd för sin skoningslösa lobbyverksamhet under Oscarstider. Möjligen är det anledningen till varför den kostymklädda romcomen Shakespeare in Love slog Rädda menige Ryan.

shakespeare-in-love

2006
Ett fantastiskt filmår. Capote, München och Brokeback Mountain var alla värdiga vinnare. Istället kraschade melodramatiska Crash allt och knep statyetten genom att slå in världens mest vidöppna dörr; att rasism är något dåligt.

Visa kommentarer / Kommentera nu
I skuggan av statyetten - Oscarsjuryns pinsammaste ögonblick Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17