Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Oliver Stones hårdkokta comeback

Savages

Oliver Stone har kanske inte känts superhet sedan början av 90-talet, men när det talas om en storstilad comeback blir man naturligtvis nyfiken. Den 12 oktober har hans nya film Savages premiär och vi har sett den.

I den goda konsumentupplysningens namn har vi gjort vårt bästa för att reda ut eventuella oklarheter och besvara frågorna du inte vågat ställa.

Jag har sett trailern men förstår ingenting. Vad tusan handlar filmen om?
De sköna killarna Ben (Aaron Taylor-Johnson) och Chon (Taylor Kitsch) har på något outgrundligt sätt byggt upp ett smärre drogimperium, pengarna rullar in och den gemensamma flickvännen O. (Blake Lively) lever en bekymmerslös hippietillvaro tillsammans med de båda snyggingarna.

Polyamori har jag läst allt om i DN:s artikelserie. Kom till saken!
En dag möter de våldet i form av en groteskt våldsam videosnutt signerad den mexikanska drogkartellen. Om det inte hade varit för att Ben och Chon har särdeles gröna fingrar (alla vill ha deras starka cannabis) hade de förmodligen blivit slaktade som grisar. Men istället uppstår en slags dragkamp som även involverar den hänsynslösa mördaren Benicio Del Toro, den korrupta DEA-agenten John Travolta och den ärrade knarkdrottningen Salma Hayek.

Men hallå, det där låter ju som en säsong av Breaking Bad?
Likheterna finns där och konflikten är den samma, men då Vince Gilligan bygger sin tv-serie på minutiös detaljrikedom och karaktärsutveckling trampar Oliver Stone gasen i botten och levererar en högoktanig actionrökare. Varför karaktärerna agerar som de gör och hur de har hamnat där de är idag får vi aldrig någon klarhet i.

Annons

Mitt barnbarn vill gärna se Savages. Hur mycket våld är det i filmen?
Filmen är extremt våldsam. Ett av filmens teman är “vildar” och de flesta beter sig som sådana. Kidnappningar, våldtäkter och tortyr hör till vardagen.

Är den våldsammare än Natural Born Killers?
Både ja och nej. Våldet är betydligt grövre i och med att det är större fokus på köttiga utgångshål, halshuggningar och sönderskjutna knäskålar, men samtidigt känns det oroväckande lättsamt och ångestbefriat. Du riskerar inte att få men för livet.

Är det sant att Oliver Stone vid ett tillfälle i filmen använder sig av ett berättarteknisk grepp som i det närmaste kan beskrivas som en spottloska i ansiktet?
Ja, men den uppgivna känsla som infann sig efter att ha blivit förolämpad i biosalongen rann av förvånansvärt snabbt.

Varför älskar knarkkartellen att videochatta?
För att de älskar att visa upp sina skräckinjagande Santa Muerte-masker. Verklighetens brottssyndikat skulle förmodligen inte dra igång Skype i tid och otid.

Det låter som en film i min smak, men hur är skådisarna?
Skådespelarinsatserna är väldigt varierade, och tyvärr är det den ledande trion som känns mest tveksam (jag tittar på dig, Taylor Kitch). Travolta och Del Toro är å andra sidan fullkomligt lysande.

Handen på hjärtat, är Oliver Stone tillbaka?
Nej det är han inte, men det är ingenting som hindrar Savages från att vara en riktigt skön actionfilm. Att den sedan har mer gemensamt med Speed än Traffic är en annan sak.

Oliver Stone

Under 80- och 90-talet var Oliver Stones namn ett solklart tecken på att filmen man skulle se var någonting utöver det vanliga. Filmer som Plutonen, Wall Street och Född den fjärde juli är alla klassiker, men sedan dess har besvikelserna varit betydligt fler än höjdpunkterna. Även om han sedan 60-talet rökt kopiösa mängder marijuana från världens alla hörn menar han att det bästa rökat kommer från USA. Och att det bör legaliseras, så klart.

Sidouppdrag:

You’ve got Mail
Den romantiska komedin med Tom Hanks och Meg Ryan lider av samma besinningslösa vurmande för den häftiga nymodigheten internetkommunikation. Skype-reklamfilmen Savages kommer att kännas precis lika daterad om några år.

Breaking Bad
Istället för superstarkt cannabis handlar det om superrent metamfetamin, men den mexikanska drogkartellen är den samma. Om tio månader drar den avslutande säsongen igång. Gör som Oliver Stone och bänka dig.

Army of Two: The Devil’s Cartel
Om du gillade den testosteronstinna estetiken i Savages kommer du att älska Army of Two-spelen. The Devil’s Cartel har maskerna, automatvapnen, färgskalan och bromantiken.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Oliver Stones hårdkokta comeback - Savages Film, Feature, Intervjuer
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17