Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Sanningens perspektiv

Någonstans i skogen, djupt in i nattens mörker, står en kvinna och gråter av rädsla. Framför henne är vi. Bakom kameran är ingen.

The Blair Witch Project blev med sin skakiga hemmakamera och taskiga ljudupptagning genombrottet för den så kallade found footage-stilen som sedan dess varit ett av skräckgenrens paradtrick. Illusionen av att karaktärerna filmar sig själva och att det därför inte står någon mellan dem och oss är det som gjort stilen så påtaglig. Paranormal Activity, Rec och Cloverfield är några av de filmer som försökt komma nära inpå verklighetens äkta ögonblick genom att låtsas att det vi ser sker i realtid.

Apollo 18 och Chronicle visade att stilen inte bara funkar i en genre. Kommande Project X befäster greppets potential att uppfylla fictionens eviga jakt på känslan av att vara på plats när det sker.

Project X

Thomas, Costa och JB är tre vänner som har ett behov av att bli populära och anordnar därför årets partaj. En av festdeltagarna har med sig en kamera och filmar under kvällens gång hur det hela spårar ur.

Annons

Project X är en komedi som skiftar perspektiv mellan mobilkameran, övervakningskameror, tv-kameran och den klassiska filmkameran. Även om Project X genremässigt är främmande inför stilen så finns det fortfarande, precis som i skräckfilmerna, en legitim anledningen till varför karaktärerna filmar sig själva. I Chronicle arbetade däremot regissören medvetet med att dra stilen över gränsen för att man skulle sluta tänka på att man ser saker ur någon annans synvinkel. Perspektivet går från att vara filmat ur karaktärens synfält till att istället kännas som kamerans subjektiva seende. Idén liknar den hundra år gamla tanken om att filmkameran är ett sorts tredje öga som ser sanningen. En kamera kan inte känna, den kan bara registrera. Det är därför som found footage-stilen känns extra skräckinjagande – det kameran ser, är det som händer på riktig.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Sanningens perspektiv - Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17