Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Recension: Fast & Furious 7

En hyllning det smäller om

Efter Paul Walkers tragiska bortgång i en bilkrasch förra året var framtiden osäker för Fast & Furious 7. Men med hälften av materialet redan inspelat, världens bästa CGI-makare och brorsorna Cody och Caleb Walker som “body doubles” kunde de färdigställa den sjunde installationen. Den är precis lika dumt underhållande som föregångarna men med ett hjärtskärande hommage på köpet.

Dominic Toretto (Vin Diesel) och hans vrålåkande gäng är i skottlinjen efter att ha åkt fort i London och dödat lönnmördaren Deckard Shaws (Jason Statham) bror. Samtidigt serveras vi en sekundär intrig där hela världens säkerhet står på spel när onda skurkar försöker lägga beslag på ett futuristiskt övervakningssystem. Intrigen spelar givetvis ingen roll när det kommer till Fast & Furious-franschisen. Det enda som betyder något är Vin Diesels och The Rocks överdimensionerade muskelstyrka, antalet hästkrafter i de överspacklade sportbilarna och om regissören lyckas iscensätta spektakulära actionsekvenser som kan toppa föregångarna. Tack och lov får vi vad vi lovats – i vanlig ordning på både gott och ont.

Omfamna barnasinnet
I två timmar och 17 minuter får vi hisnande biljakter som så ofta det bara går träder över gränsen för vad som rent ut sagt är fånigt, men samtidigt så pass svindlande snyggt utfört att man sitter med ett krampartat leende på läpparna filmen igenom. Vi får fallskärmshopp i svindyr sportbil, hopp mellan skyskrapor i Abu Dhabi i svindyr sportbil och hopp mot stridshelikopter med en påse handgranater i högsta hugg i svindyr sportbil. Sväljer man vansinnet och låter barnasinnet ta över så har man en rafflande tur framför sig.

Smärtsamt manus och skådespeleri
Det som däremot är mer svårsmält är manuset, där framförallt den stolpiga dialogen utdelar några snytingar som är svåra att förlåta. I synnerhet gäller detta samtliga repliker levererade av tvivelaktiga skådespelare som Michelle Rodriguez, Ludacris och Tyrese Gibson. Istället får vi förlita oss på muskelknuttarna The Rock och Vin Diesels småkorkade charm på trygg rutin och Jason Stathams omisskännliga stoneface. Även actionlegenden Kurt Russel får överspela på ett hörn och ser ut att ha haft en kul dag på jobbet.

Annons
fast and furious 7 walker

RIP Paul Walker
Den avslutande hyllningen till huvudkaraktären Brian och bortgångna skådespelaren Paul Walker är hedervärdt och skänker ytterligare hjärta till en serie som aldrig har gjort ett försök att bortse från vad den är. Fast & Furious 7 är en actionmacka att lita på. Vi bjuds på ett gediget hantverk som är få förunnat i en genre där den polerade CGI-ytan sällan får det att smälla som här.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Recension: Fast & Furious 7 - En hyllning det smäller om Film, Recensioner
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17