Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Mänsklighetens början döljer sig i mörkret

Prometheus

Det som från början planerades att bli en prequel till den första Alien-filmen, formades under uppstartens gång om till någonting helt eget. Ridley Scott har återigen skapat en nattsvart värld där ingen kan höra dig skrika och alla sci fi-fans vill vara.

Vetenskapsmännen Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) och Charlie Holloway (Logan Marshall-Greene) upptäcker en serie stenristningar världen över. Tillsammans formar de en stjärnkarta och en inbjudan från en främmande civilisation. Weyland Corporation skickar ut en expedition, ledd av den hemlighetsfulla Meredith Vickers (Charlize Theron), för att ta reda på om meddelandet kan ge nya svar på mänsklighetens uppkomst. Snart visar det sig att det finns en dold agenda bakom uppdraget och att stenristningarna kanske inte var den typen av invit som de så entusiastiskt hoppats på, utan en varning.

Även om Ridley Scott bestämt hävdar att det inte är en prequel till klassikern från 1979, har han ändå gått ut med att den helt klart innehåller spår av Alien-DNA. På vilket sätt har flitigt diskuterats på fansiter runt om i världen. Ledtrådar har dykt upp i trailers och i bakom kameran-inspelningar med jämna mellanrum under de senaste sex månaderna. Kan man sin Alien-historia haglar referenserna, men ingen vet hur stor betydelse dessa hintar kommer att ha.

En del har valt att blunda för att undvika för uppenbara spoilers. Jag och många andra har slitit åt oss allt vi kommit över. Trots det råder det fortfarande tillräckligt med mystik kring produktionen för att ingen, två veckor innan premiären, vet vad det egentligen är som får besättningen ombord på Prometheus att förtvivlat skrika ut i det främmande mörkret.

Ursprunget, skaparen och förgöraren

Hon står ensam framför fienden. Det är bara hon kvar. När hon skjuter, så skjuter hon för hela mänskligheten.

Annons

Som kvinna är man ständigt förknippad med den som bär frukt – modern och naturlighetens ursprung. Skaparen och förgöraren.

Farkosten som Ripley och hennes mannar färdas i heter Nostromos, det vakande ögat tillika skeppets datorsystem går under namnet Mother. I början av filmen Alien återföds Ripley ur sin inkubator. Som i en livmoder har hon legat och väntat på att få komma ut som en färdigutvecklad soldat, försörjd med näring av moderskeppet som hon färdas i. Hon är skapt för att överleva men också för att döda. Det är hon som förgör de främmande varelserna, samtidigt som hon är möjliggöraren till att det yttre hotet lever vidare.

Symboliken av manligt och kvinnligt tjänar i Alien-serien sitt syfte. Men det är först när man ifrågasätter rollernas natur som det börjar hända något.

Bakom masken

I fiktionen är män ofta hjältar och kvinnor inte sällan offer. Vi är så vana vid rollerna att det är först när offret blir hjälten och hjälten byter sida som det blir intressant.

I kommande filmen Prometheus är Noomi Rapaces karaktär Elisabeth Shaw en i expeditionen med vetenskapsmän som skickats till yttre rymden för att söka efter mänsklighetens ursprung. Det är arkeologen och kvinnan Elisabeth Shaw som gräver efter förklaringen till människans natur. Allt eftersom insikten om vad de faktiskt funnit sjunker in så förlorar hon sin tillit till känslan av någonting större – Guds magiska hand är inte längre den som ger förutsättningen för liv att växa. Vi befinner oss inte på planeten jorden och vi reser inte längre med moderskeppet. Vi färdas genom tid och rum med Prometheus – “han som var före”. Frågan som återstår är, kommer hon att skjuta ifall hon står ensam kvar? Eller kommer hon gå under och ta mänskligheten med sig?

Visa kommentarer / Kommentera nu
Mänsklighetens början döljer sig i mörkret - Prometheus Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17