Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Oz: The Great and Powerful

Bortom horisonten är regnbågen rund

En par röda skor, en fågelskrämma, ett lejon och en plåtman har fram till nu förknippats med landet Oz. Ett land dit man far för att få sina drömmar besannade av den mäktiga trollkarlen. Men som alla stora drömmare vet så är det först när verkligheten överträffar illusionen som drömmarna slår in.

1939 sveper en tornado fram genom delstaten Kansas och Dorothy Gale hamnar i det avlägsna landet Oz. Dorothy känner sig vilsen och vill desperat tillbaka till gården i Kansas där faster Em och farbror Henry väntar. Den enda som kan hjälpa henne är Trollkarlen – den mäktigaste mannen i landet bortom regnbågen.

Illusionernas man
Oz: The Great and Powerful är en prequel till Trollkarlen från Oz från 1939. James Franco spelar Oscar Diggs, en tvivelaktig cirkusmagiker som sveps iväg från Kansas till Oz, där han av misstag mottas som den efterlängtade Stora Trollkarlen. De tre häxorna Theodora (Mila Kunis), Evanora (Rachel Weisz) och Glinda (Michelle Williams) är inte övertygade om att Diggs är den mäktiga mästare som alla väntat på. Medan tvivlet växer hamnar landet och dess invånare i knipa och Diggs dras in i en kamp mellan ont och gott.

Oz_3

Bakom masken
Filmen är regisserad av Sam Raimi som tack vare Spider Man-filmerna är bekant med karaktärer som döljer sitt riktiga jag bakom en mask och räddar människor genom stora illusioner. Att James Franco gestaltar den smått hybriska och mystiske Oscar Diggs känns passande efter förrförra årets förvirrande insats som värd för smaragdstadens största gala.
Det förtrollade landet Oz ligger endast en symbolisk regnbåge bort från Hollywoodskylten. I en stad fylld av illusionister och förhoppningar kommer James Franco vara övertygande i rollen som lycksökare.

oz_1

Vänskapsband och svek
Häxorna Theodora och Evanora konspirerar mot Diggs för att störta honom medan den vänliga Häxan från Norr, Gilda, är den som hjälper honom på hans gyllene resa från skitstövel till hygglig prick. För movies.about.com förklarar Raimi att det är detta som är filmens kärna:

Annons

– Filmen handlar om vänskapsbanden som formas mellan karaktärerna och hur svek skadar de banden. Det handlar om att inse att ens handlande har konsekvenser för andra och att man hela tiden måste göra sitt bästa. Att kunna erkänna sina misstag och där med lämna dem bakom sig. Det är den verkliga berättelsen bakom filmen. Att utvecklas till något bättre än den man var från början.

oz_2

Trollkarlen från Oz från 1939 var inte bara en resa till ett magiskt ställe utan en inre resa för de fyra vännerna Dorothy, Plåtmannen, Lejonet och Fågelskrämman. En resa som handlade om drömmar och illusioner om hjältedåd och medmänsklighet. När de väl når fram till den store trollkarlen från Oz så inser de att de i själva verket redan besitter de egenskaper som de eftersträvat men att illusionerna förvillat deras perspektiv.

Oscar Diggs är en liten man som av misstag tros vara en stor trollkarl. Diggs inser till slut att den största gärningen är att erkänna sin litenhet. Oz: The Great and Powerful kommer att vara en fin hyllning till en stor film om vänskap.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Oz: The Great and Powerful - Bortom horisonten är regnbågen rund Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17