Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
2

Oblivion

En glömsk odyssé

Tron: Legacy-regissören Joseph Kosinski har gjort ett påkostat science fiction-äventyr i en nära framtid med high tech-prylar och avancerade termer. Men filmen är eklektisk och representationen av kvinnor snäv.

I sviterna av ett krig med utomjordingar har jorden nästan utplånats och människorna har blivit tvungna att evakueras till Saturnus måne Titan – med undantag av bicepskillen Jack Harper (Tom Cruise). Han är drönartekniker 49 som på uppdrag reparerar farkoster och patrullerar efter fienden, de så kallade asätarna, i spillrorna av den ödelagda planeten.

oblivion3

Jack samlar på souvenirer från den analoga tidsåldern och har byggt upp en frizon i en dal, ett litet krypin med böcker och grammofonskivor. Det finns en melankoli över människans förstöring, en nostalgi och längtan tillbaka. Efter att ha drabbats av minnesluckor börjar han, för att tala i bibliskt språk, ta en tugga av kunskapens äpple och ifrågasätta mer kring omständigheterna av sitt varande.

Könsutjämningen har inte kommit långt och den före detta Bond-bruttan Olga Kurylenko från Quantom of Solace får spela den passiva karaktären Julia som ägnar sig åt att flämta igenom hela filmen och knappt yttra några ord överhuvudtaget. På rymdstationen Tornet följer den unga kollegan Victoria Jack på sin radar och även hon bekräftar denna mans heterosexualitet.

Annons
oblivion2

Filmen är tydligt influerad av Duncan Jones Moon med dubletter och dubbelgångare och liknar Christopher Nolans Inception till strukturen. Dessutom figurerar en trappa som är nästan identisk med dna-spiraltrappan i Gattaca. Det är nästintill plagiat men underhållande då Morgan Freeman dyker upp i Game of Thrones-utstyrsel.

oblivion_1

I den studioinspelade och digitala miljön fälls lama, krystade repliker och betydande blickombyte till storslagen musik. Tom Cruise är en all American action-hjälte, gjuten för dessa enmanna-filmer. Dessvärre verkar det inte finnas några fler ess i skjortärmen.

Oblivion har biopremiär den 10 april.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Oblivion - En glömsk odyssé
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17