Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Norska Donkeyboy går bra nu

Efter att ha varit med talkshowen Skavlan blev norska bandet Donkeyboy heta även i Sverige. Singeln Ambitions spelas mycket i svensk radio, och i hemlandet har bandet slagit rekord efter rekord. Digital Life ringer upp bandets gitarrist Peter Michelsen som i vanlig ordning befinner sig i turnébussen. För just nu rullar det snabbt för Norges kanske största musikexport någonsin.

Först Skavlan, och nu Donkeyboy. Varför älskar vi Norge?
– Haha, det är helt omöjligt att svara på. Men Skavlan är lite mer laidback och avslappnad än svenska programledare. Äkta och ärlig.

Är det ord som beskriver Donkeyboy också?
–  Ja det tror jag. Vi är bara oss själva. Vi behöver inte leva upp till att ha en glamourpop image.

Vart är ni på väg nu?
– Till Lillehammer! Vet du vart det är, de hade OS där? I alla fall så har vi spelning här ikväll. Nu är det väldigt mycket konserter, och det är vi glada för! Det tycker vi är det bästa med att ha ett band.

Annons

Hur kommer det sig att just ni slagit igenom just nu? Behöver vi glad musik?
– Ja, det är klart det man har musik för är ju att känna olika känslor. Glad musik som sprider positiva känslor är viktigast för oss i Donkeyboy!

Norge har väl inte direkt varit kända för sin musik, med undantag från AHA, som är bandets absoluta favoriter.
– Svenskar är mer kända för att göra bra musik än norrmän, men jag tror bara inte svenskar har upptäckt norsk musik innan, säger Peter. För oss som spelar i Donkeyboy är det 80-talsmusik med synth och fina melodier som gäller. Men vi i bandet lyssnar på massa olika musik. Lite glad musik har det blivit, säger Peter med ett skratt.

Vad lyssnar ni på i musiken?
– Vi lyssnar mycket på bakgrunder, det är ljudslingor som ger oss inspiration. Vi lyssnar mest på melodin, och sången. Inte bara beatsen, utan själva melodin i sången. Har man inte den blir det tråkigt.

Vilka artister inspireras ni av?
– Vi lyssnar på väldigt olika musik. Bröderna (Cato och Kent) är väldigt mycket för populärmusik. Men gemensamt för alla är att vi gillar AHA och Fleetwood Mac, som är stora inspirationskällor för oss. När det gäller modern musik lyssnar vi på Phoenix, och såklart, Michael Jackson!

Vad går hetast i MP3:n just nu då?
– Alla har iPods, och sätter den på anläggningen i turnébussen. John Mayer har vi lyssnat en hel del på. Vi försöker lyssna på ny musik.

Vad gillar ni för svensk musik?
– Salem Al Fakir! Det finns så mycket bra från Sverige som man inte tänker på är därifrån. Erik Hassle. The Hives har vi lyssnat mycket på, de är från Sverige väl? säger Peter.

Brukar ni försöka lyssna på den inhemska musiken när ni besöker olika länder?
– Ja, vi var i Finland för inte så länge sedan, då fick vi en skiva av H.I.M, och en skiva med ett band som sjöng visor på finska. Men finska språket är ju inte så lätt att förstå. Men det är kul att höra ny musik!

Kommer ni ställa upp i norska Melodifestivalen och bli nya Alexander Rybak?
Peter brister ut i ett gapskratt
– Haha, den frågan får vi ofta av svenskar! Men, hur ska jag förklara. Hmm, i Norge har Melodi Grand Prix som det heter hos oss, inte så hög grad av creddighet, säger Peter, och funderar
–  Det har i och för sig ändrat sig lite de senaste åren. Nu är det många kända artister som använder det som en comeback-lösning. Så om några år kanske vi kommer göra det, om vi behöver göra comeback! säger Peter och skrattar.

Vilka digitala prylar kan ni inte leva utan?
– iPod. MacBook, den är alltid med. Man måste ha tillgång till Internet för att ha kontakt med vänner och familj när man är ute på turné. Några i bandet spelar Nintendo DS, Mario Kart, för att ha något att göra.

Vilka TV-serier följer du?
– Jag gillar serier som Sopranos, Mad Men och Dexter. Peter låter entusiastisk.

Och jag har precis börjat kolla på Caprica, Battlestar Galactica uppföljaren, du vet? Det blir mycket dötid när man är ute på turné, så TV-serier är ett bra sätt att få tiden att gå.

Har du några webbplatser som du besöker dagligen?
– Jag är mycket på vår Facebooksida. Där är mest aktivitet. Vi svarar alla som skriver till oss på Facebook, så det går åt mycket tid till det. Och så är jag ansvarig för att uppdatera vår egen hemsida, så den besöker jag ju ofta. Annars är jag mest inne på tidningarnas nyhetssidor. Vi har inte börjat blogga så mycket än, men vi kanske kommer göra det sen.

Vad ser du mest fram emot framöver?
– Vi ska spela på Arvikafestivalen. Och Peace and Love-festivalen. Är den stor, det är den va? frågar Peter och tar klivet ut ur turnébussen. Snart är det dags att äntra scenen i Lillehammer, och sedan frälsa resten av världen med sin glada, färgglada 80-talspop.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Norska Donkeyboy går bra nu - Film, Intervjuer
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17