Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Wes Anderson på småtrevligt skogsäventyr

Moonrise Kingdom

I Moonrise Kingdom stiftar vi bekantskap med ett ungt kärlekspar på rymmen till tonerna av scoutklingande marschmusik. Platsen är New England, året är 1965 och Bill Murray är smakfullt levnadstrött.

När en regissör som mer eller mindre har byggt sitt unika bildspråk på fula tapeter, avig bildkomposition och iögonfallande rekvisita väljer att förlägga handlingen i sin nya film till en skog hade det kunnat innebära konstnärlig förnyelse, men nej. Efter att ha bevittnat vilket outsinligt flöde av patenterad quirkiness som kan kanaliseras med hjälp av innehållet i en ryggsäck konstaterar jag att det mesta är sig likt.

Moonrise Kingdom är ögongodis i sin renaste form, men om du inte ser något komiskt värde i vuxna män som bär kortbyxor och barn som röker pipa finns det en risk att det stannar där.

Medan den scoutklädda barnaskaran i första hand bjuder på en fascinerande uppsättning av roliga ansikten gör Wes Anderson-veteraner som Bill Murray och Tilda Swinton ett hyfsat jobb med att representera den oförstående vuxenvärlden. Jag ställer mig mer skeptisk till nykomlingarna Edward Norton, Harvey Keitel och Frances McDormand som verkar vara så glada över att få vara med att de inte ens behövt regi för att dratta på ändan och gapa i megafoner. Undantaget är Bruce Willis karaktär som saknar uttryck helt och hållet.

Barnen har en del minnesvärda scener tillsammans, men det distanserade och ytliga manuset signerat Wes Anderson och Roman Coppola gör dem aldrig rättvisa. Det börjar väldigt lovande, men lika oväntat som att filmens soundtrack saknar nostalgiska poplåtar lyckas man tramsa till det ganska många gånger innan eftertexterna rullar efter bara en och en halv timme.

Annons

Jag brukar ofta försvara Wes Anderson. Inte för att jag tycker att någon av hans filmer är fullpoängare, utan för att enskilda karaktärer, scenografier och idéer ofta överträffar filmernas brister. Så är fallet även i Moonrise Kingdom, men det är med en väldigt knapp marginal.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Wes Anderson på småtrevligt skogsäventyr - Moonrise Kingdom
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17