Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Marvels gränslösa universum

Alla superhjältar ska med

Med The Dark Knight-trilogin vann DC Comics kritikernas hjärtan. Slaget om box office-intäkterna var däremot sedan länge förlorat – mot ärkerivalen Marvel.

Sedan millennieskiftet har Marvel släppt inte mindre än 28 superhjältefilmer. Av dem är inte bara The Avengers den mest framgångsrika någonsin, utan ytterligare ett bevis på genidraget som är följetongen Marvel Cinematic Universe.

2008 uppstod Marvels filmiska universum ur idén om att skapa en röd tråd mellan hjältesagorna. Och med scenerna som följde eftertexterna började man sakta men säkert att väva samman filmerna. I slutet av Iron Man rekryterades huvudkaraktären Tony Stark till underrättelsetjänsten S.H.I.E.L.D. Fyra år senare hade även kollegorna Hulk, Thor och Captain America – var och en med sina egna filmer – värvats, lagom till det att New York fick påhälsning av elaka utomjordingar i The Avengers.

the-avengers-marvel-movie-image-412-11

Filmen var både en episk final och startskottet på en ny serie filmer. För att exempelvis förstå varför Stark led av panikångestattacker i Iron Man 3 räckte det inte med att ha sett föregångaren, eftersom svaret gavs i The Avengers. Samma film besvarade även varför Loke sitter fången i Asgård i bioaktuella Thor: The Dark World, när han i den förra filmen sist sågs nere på jorden med Stellan Skarsgård.

2015 återförenas The Avengers på nytt i filmen Age of Ultron. Dessförinnan kommer både en ny film med Captain America och Guardians of the Galaxy – förlagets förmodligen flummigaste supergrupp, med bland annat Bradley Cooper som en talande tvättbjörn.

Annons
SHIELD-cast

Trots ett snitt på hela tre filmer om året visar Marvel inga tecken på att trappa ner. Och om några månaders väntan på nästa blockbuster känns olidlig kan man trösta sig med tv-serien Agents of S.H.I.E.L.D. – eller någon av de ytterligare fyra tv-serierna som väntas. Med så pass långsiktiga planer kommer det inte som någon chock att Marvel redan nu skissar på fas tre. Först ut är heistfilmen Ant-Man av regissören Edgar Wright, som gjorde en smått lysande film av serietidningen Scott Pilgrim vs the World.

Med alla filmer och tv-serier är det lätt att döma ut Marvel som giriga. Men kanske bör vi istället vara glada åt den på alla sätt svindlande produktionstakten. När verklighetens hemskheter blir alltför påträngande är det skönt att veta att vi bara är en biobiljett från en fristad – där det otvetydigt goda alltid segrar.

FILMERNA I FAS 2
Iron Man 3
Premiär: 24 april 2013
Efter invasionen av New York ställs Iron Man inför den mer jordnära hotbilden i terroristen The Mandarin.

Thor: The Dark World
Premiär: 30 oktober 2013
Syskonkärleken lyser med sin frånvaro då Thor tvingas ta hjälp av Loke när världen hotas av mörkeralver.

THOR--THE-DARK-WORLD

Captain America: The Winter Soldier
Premiär: 4 april 2014
Captain America har svårt att anpassa sig till Facebooks tidevarv, men får annat att tänka på när titelns vintersoldat dyker upp.

Guardians of the Galaxy
Premiär: 1 augusti 2014
Marvels knasigaste superhjälteuppställning. Särskilt tvättbjörnen Rocket Raccon, som dock är mer mördarmaskin än Snurre Sprätt.

The Avengers: Age of Ultron
Premiär: 1 maj 2015
Slutscenen i den första The Avengers-filmen fick oss att tro att storskurken skulle bli Thanos. Istället blir det roboten Ultron.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Marvels gränslösa universum - Alla superhjältar ska med Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17