Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Manusförfattarnas superstar

Charlie Kaufman

Vi möter den Oscarsbelönade manusförfattaren Charlie Kaufman en förmiddag under Göteborg Filmfestival. Han är skönt avspänd och talar eftertänksamt om filmklimat och sina egna alster.

[dropcap]M[/dropcap]ed filmer som I huvudet på John Malkovich, Eternal Sunshine of the Spotless Mind och Synecdoche, New York har han gjort sig känd för udda berättelser med en filosofisk ton. Hans samarbete med regissörerna Spike Jonze och Michel Gondry har varit lyckosamma. Den som har sett en film av Kaufman glömmer dem sällan. I Göteborg är han för att ta emot festivalens hederspris.

Han säger att han numera sällan ser på det som produceras i Hollywood.

Mycket av det man ser på film är redan färdigtuggat. Det berättas för dig hur du ska tänka och känna. Sådant intresserar mig helt enkelt inte.

Idéer till sina filmer och manus hämtar han ur det egna liv och inspirationskällorna är i första hand litterära.
– Jag läser mycket. Det finns säkert spår av Kafka och Beckett i mina filmer.

Annons

Söker efter sanna berättelser

Charlie Kaufman är en av få manusförfattare som uppnått stjärnstatus och han har blivit belönad med en Oscar och därtill femtio internationella filmpriser.

Vad vill du uppnå med dina filmer?

Jag vill berätta något som är sant. I varje fall sant utifrån det perspektivet ur vilket jag betraktar livet. När jag ser romantiska komedier så känner jag inte igen mig. Vem säger sådana saker som de gör där? Det finns inget i den typen av filmer som har någon förankring i verkligheten. De är trovärdiga mot sin genre, men det är en helt annan sak. Romantiska komedier förstör för människor och gör att det skapas vanföreställningar om vad ett förhållande innebär.

Kaufman kliar sig i skägget och berättar om en situation tidigare under morgonen som skulle kunna inspirera honom till ny film.

I morse satt jag på hotellet och tittade ut genom fönsterrutan. Jag såg några fåglar och slogs av tanken att dom inte kan skämmas. Jag blev fascinerad av den tanken. Hur skönt skulle det inte vara att inte behöva bry sig om vad andra tyckte och tänkte?

Visa kommentarer / Kommentera nu
Manusförfattarnas superstar - Charlie Kaufman Film, Feature, Intervjuer
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17