Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Månadens nagelbitare

Ond tro

A moody love story! Så vill regissören Kristian Petri beskriva sin film Ond tro. Månadens nagelbitare är en thriller om besatthet och våld, där Jonas Karlsson och Sonja Richter spelar huvudrollerna.

I centrum står Mona (Richter) som just flyttat in till stan och börjat på ett nytt arbete. En dag när hon är på väg hem från jobbet blir hon vittne till ett bestialiskt mord. Hon blir chockad och skakad men någonting väcks också inom henne. Mona blir fascinerad av mordet och hon tror sig veta vem mördaren är. När hon kontaktar polisen med sina uppgifter blir hon inte tagen på allvar.

Strax därefter möter hon Frank (Karlsson) och inleder ett förhållande med honom. Hennes besatthet av mördaren växer sig starkare och hon beslutar sig för att själv försöka lösa mordgåtan. Det blir en jakt som leder fram till en våldsam uppgörelse, inte bara med mördaren utan också med Monas egen moral.

Det är 15 år sedan jag första gången kom i kontakt med manuset till Ond tro och jag gillade genast berättelsen, förklarar filmens regissör Kristian Petri. Jag jobbade då med en kortfilm som Magnus Dahlström hade skrivit. Han visade mig manuset till Ond tro, men ville göra en del ändringar. Han är mycket självkritisk till sitt eget arbete. Han blev dock aldrig riktigt nöjd med resultatet och det blev därför ingen film.

Annons

För något år sedan frågade jag honom igen och han beslutade sig då för att göra ett nytt försök att jobba om manuset. Det blev lyckat och jag är mer än nöjd med slutresultatet. Magnus Dahlström har en egen stil när han skriver. Hans dialoger tillhör det bästa som skrivs i Skandinavien. Han rör sig i en känsla mellan realism och fiktion. Det kan verka enkelt vid en första anblick men är speciellt och magiskt. Det vilar en musikalitet över Dahlströms stil.

Hyllat team framför och bakom kameran
Uppmärksammade fotografen Hoyte van Hoytema, som tidigare filmat Låt den rätte komma in, Flickan och teveserien Upp till kamp, står för fotot till Ond tro. Hans känsla för färg och kontraster bidrar till att förstärka känslan av både realism och saga.

Sonja Richter gör filmens huvudroll som Mona.
– Sonja är en av Danmarks främsta skådespelerskor och hon ger den rätta intensiteten till Monas gestalt, berättar Petri. Och tillägger att Jonas Karlsson nog inte behöver någon närmare presentation för den svenska biopubliken.

Kristian Petri själv, hyllad inom kulturkretsar, är kanske inte lika välbekant för det stora flertalet. Han är kulturjournalist, författare och filmare. Inte minst som reseskildrare har han gjort sig ett namn genom sitt känsliga öga för betydelsebärande detaljer.

Filmerna Brunnen och Atlanten är två prisade dokumentära pärlor av Petri som definitivt är värda att upptäcka, eller se om. Även Ond tro lär dyka upp någonstans i nomineringslistorna när det är dags att dela ut årets baggar.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Månadens nagelbitare - Ond tro Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17