Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Lawless

I ett land där den vite mannen med piska och kula forcerat laglydighet på det vilda folket, är en film om att ta lagen i egna händer mer än bara underhållning.

Den amerikanska drömmen definierades så fort de brittiska puritanerna kunde känna det förlovade landet under sina fötter. På 1920-talet flyttade drömmen till Kalifornien och den blev något som kunde köpas för pengar. Lika mycket som amerikanerna själva älskar idéen om att vem som helst kan uppnå framgång genom att jobba hårt, älskar Hollywood att göra filmer om de som inte tvekar att kämpa för de stora amerikanska idealen: pengar, framgång och frihet.

Lawless utspelar sig under en mörk tid i den amerikanska historien: depressionen och alkoholförbudet. Tre bröder ser en lukrativ öppning och börjar bränna sprit. Men den som kan sin historia vet att där det fanns alkohol att sälja i Amerika, där fanns ett slag om makten som till varje pris skulle utkämpas.

Shia Labeouf, Tom Hardy och Jason Clarke spelar de tre bröderna Bondurant. Långt från storstadens skitiga gator lever de ett fridfullt liv på den amerikanska slätten. Guy Pearce, sheriffen från Chicago som ska sätta stopp för brödernas verksamhet genom tvivelaktiga metoder, är tack vare sina roller i L.A. Confidential och tv-dramat Mildred Pierce, bekant med 1930-talet. När Guy Pearce i en intervju på thefilmstage.com fick frågan ifall han låtit sig inspireras av andra gangsterfilmer, svarade han:

– Jag förlitade mig helt på manuset. Karaktären uppstår genom en blandning av det som står pappret och det som finns i mitt huvud.

Annons

Manusförfattaren i det här fallet är artisten Nick Cave som anpassat boken The Wettest County in the World till film. Det som lockade Cave till projektet var den klassiska kärlekshistorien som fanns i boken, tillsammans med det överdrivna våldet:

– Sentimentalitet och djuriskt våld. De två sakerna tillsammans eggade mig (blogs.indiewire.com).

För Shia Labeouf är Lawless ett steg åt sidan från hans tidigare filmer:

– Jag har gjort många filmer som har haft handlingen i fokus. Nu är jag mer attraherad av att göra filmer om människor och karaktärer (huffingtonpost.com).

Lawless är en kombination av västern och gangsterfilm. I botten finns en sann historia om bröderna Bondurant som kämpade om att bibehålla makten som de skapat ute i ödemarken. Efter premiärvisningen i Cannes har Lawless fått ett blandat mottagande. Västernfilmer är en typisk amerikansk företeelse och inte alla förstår sig på vältrandet i den vite mannens besvär på slätten bland vildarna som omger honom. I det här fallet är dock inte vildarna längre indianer utan den vite mannen själv, ansvarig för gangstersamhället han skapat genom att bryta mot sin egen lag.

En kombinerad västern- och gangsterfilm med våld och kärlek som främsta ingredienser låter som de rätta förutsättningarna för en underhållande film. Men så länge drömmen om framgång och frihet lurar i bakgrunden, skulle Lawless kunna vara mer än en lättköpt dröm.

Tanu Mehta

Recension

Välkommen till 30-talets dystra Virginia i depressionens Amerika. Gangsterdramat Lawless öppnar upp med stillsamma bilder och envisa “hillbillies” i en karusell av olaglig sprittillverkning, syskonheder och korrupta poliser.

Nick Caves manus, som är baserad på Matt Bondurant’s roman The Wettest Country in the world , är en sann historia om de tre “oövervinnliga” Bondurant bröderna som i en förbjuden era i 30-talets Amerika driver sin olagliga spritillverkning och inte viker sig för den korrupta lagen eller någon annan för den delen. När den starke och tystlåtne storebrodern Forrest Bondurant ( Tom Hardy) blir illa tilltagen i ett knivdåd tar lillebrodern Jack Bondurant (Shia LaBeouf) över. Trött på att vara hunsad av storebröderna tar han saker i egna händer och fixar en deal med den inflytelsrika gangstern Floyd Banner ( Gary Oldman). Affärerna sprudlar men lagen är alltid hack i häl i form av den psykotiske kommisaren Rakes  ( Guy Pearce). Rakes som till varje pris vill krossa bröderna och allt som kommer i deras väg.

Med imponerande foto och stilren scenografi kommer man alltid en bit på vägen. Lawless har allt det men står och stampar på samma ställe ett bra tag innan filmen börjar anta en form. Karaktärena växer efter som och Shia LaBeouf imponerar oväntat som den yngste brodern Bondurant. Tonen genom filmen är lågmäld och lyckas i kontrast med en brutal enkelhet skapa spänning och ett flertal överraskningsmoment. Men det är något som fattas och euforin uteblir innan den ens hinner sätta sig. Filmen i generellt slutar växa för att den försöker för mycket och stundtals blir karaktärerna nästan en parodi på sig själva.

Trots detta är Lawless en hyffsad välgjord historia som skänker både spänning, romantik och en visuellt vacker berättelse men som tyvärr lämnar mig utan större avtryck.

Linnea Palm

Visa kommentarer / Kommentera nu
Lawless - Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17