Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Javier Bardem i Biutiful

Biutiful är berättelsen om en man i fritt fall. På väg mot frigörelsen är mörkret hans enda följeslagare. Uxbal är en tragisk hjälte med döden ståendes vid dörren. I en verklighet med allt mer sviktande moral är ödet hans edsvurne fiende.

Så lyder den dramatiska och poetiskt anstrukna beskrivningen av Alejandro González Iñárritus nya melodram Biutiful, där Javier Bardem gör huvudrollen. Hyllade filmer som Babel och 21 Gram har gjort González Iñárritu till en kritiker- och publikfavorit. I Babel använde han sig av tre olika historier som ägde rum på skilda håll i världen. Tillsammans utgjorde de helhet som kommenterade vår samtid. Buitiful är i det avseendet Babels raka motsats. Här handlar det om en människa och det utspelar sig i en stad – Barcelona. Men därmed inte sagt att filmen saknar det djup som är González Iñárritu kännetecken. Bardem som spelar Uxbal är filmens självklara centralfigur.

– Uxbal är en man full av motsägelser. Han är en god far, en försmådd älskare, hårdhudad smågangster men samtidigt har han ett känsligt inre, berättar Bardem.

Trots allt är Uxbal en normal person som befinner sig i en svår situation. Döden smyger sig närmare och samtidigt som han måste fundera över sitt liv måste han också försörja sin familj.

Fysisk och mental förvandling
Bardem samtalade mycket med González Iñárritu om karaktären.

Annons

– Vi ansåg båda att han går igenom olika resor vilket också på sätt och vis förklarar filmens handling. Det är en inre resa, men också Uxbals yttre resa där han försöker hitta ett sätt för hans familj att överleva livet på gatan. Samtidigt är det en andlig resa kring dödstemat där Uxbal får nya insikter.

För en tid sedan såg vi Bardem i Woody Allens romantiska komedi Vicky Cristina Barcelona. I Biutiful får Bardem visa upp en helt annan sida både av sig själv och av staden Barcelona.

– Som i alla städer finns det i Barcelona en ljus sida och parallellt med den finns det en skuggsida. Båda existerar i staden sida vid sida. Uxbal försörjer sig på att förmedla svart arbetskraft i form av emigranter som saknar uppehållstillstånd. Jag kände till lite, men inte mycket, om problematiken innan vi spelade in filmen. Numera ser jag om det här på nyheter varje vecka. I verkligheten är livet för dessa människor än mer komplicerat än det är i vår berättelse.

I filmen genomgår Uxbal en både fysisk och mental förvandling. Hans kropp och själ antar sakta en ny form. Det ställde så klart stora krav på Bardem.

– Den fysiska förvandlingen var enklast. Det handlar egentligen endast om att kontrollera vad man äter och att strikt följa instruktionerna för hur mycket man får träna. För en skådespelare är det i den känslomässiga gestaltningen som den verkliga utmaningen ligger.

Bardem belönades med priset för bästa skådespelare på filmfestivalen i Cannes 2010.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Javier Bardem i Biutiful - Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17