Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Instängd kamp mot klockan

Att bli instängd är en mardröm för de flesta. Lägg till att det sker i en gammal träkista mitt ute i öknen och dessutom flera meter ner under marken. Där har du Ryan Reynolds verklighet i Rodrigo Cortés nya thriller Buried.

Den amerikanske lastbilschaffisen Paul Conroy är ute på ett rutinuppdrag när en grupp irakiska krigare plötsligt attackerar konvojen. Utan att riktigt ha förstått vad som hänt finner sig Paul senare levande begravd i en kista. Han har blivit kidnappad och allt han har med sig är en svag tändare och en mobiltelefon med dåligt batteri i fickan. Enda möjligheten att komma därifrån är att ordna fram lösensumman som krävs – något som visar sig vara ganska svårt med den smärre minnesförlusten och den trytande tillgången till syre.

Publiksuccé världen över
Att Buried går ut på att följa en instängd och rädd persons desperata försök att komma ut från en kista kan låta träigt och trist. Men filmen har lyckats fängsla publik världen över. Det är påtagligt obehagligt med de klaustrofobiska bilderna där Paul ligger i sin kista täckt av jord. Att bli levande begravd visar sig vara mer actionfyllt än vad vi hittills har känt till. Situationen förändras ständigt för Paul, både i hans huvud och runt omkring honom, och huvudrollsinnehavaren Ryan Reynolds lyckades gå in i rollen helhjärtat.

– En av mina värsta mardrömmar är att bli instängd, så det tog hårt rent psykiskt och känslomässigt att göra rollen. Men det var helt enkelt ett sådant manus man inte kan lägga ifrån sig. Det har funnits ett bra tag på ”svarta listan” över fantastiska manus som inte blivit producerade ännu, sade Reynolds i en intervju med Vanity Fair i början av produktionen.

Från superhjälte till nervvrak
Redan i början av karriären syntes Reynolds i svensk teve. Utöver huvudrollen i den klassiska sitcomen Two Guys, a Girl and a Pizza Place har han hunnit med en rad karriärbyggande rollval. Han har spelat coola Deadpool i serieklassikern X-men Origins: Wolverine, den dryge snyggingen i komedin Adventureland och den ökände killen som aldrig ville lämna college i Van Wilder.

Annons

Nu har han fått äran att mantla den enda huvudrollen i höstens troligtvis värsta klaustrofobiupplevelse. Regissören Cortés tyckte att Reynolds gjorde ett riktigt bra jobb, trots den svåra inspelningssituationen.

– Vi hade bara sjutton dagar på oss att filma. Det var en riktig mardröm, och speciellt svårt för Ryan. Han upplevde en hel katalog av mänskliga känslor under inspelningen. Det var äkta rädsla och panik. Det skulle varit en fysisk upplevelse för alla, berättade han för BlackBerry.

Buried har biopremiär den 8 oktober. Det är lågbudget och minimalistiskt, men helt klart något utöver det vanliga.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Instängd kamp mot klockan - Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17