Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Independence Day: Återkomsten

Glädjedödarna är tillbaka för revansch

20 år har gått sedan utomjordingarna kraschade firandet av USA:s nationaldag och satte planeten i brand. Med en högteknologisk förkylning till sin hjälp lyckades världen med gemensam kraft besegra det på pappret överlägsna hotet. Men skam den som ger sig, för nu är våra party poopers tillbaka för rond 2.

Storslagen, klichéfylld och alldeles underbar

Blockbustern från 1996 är idag kult i mångas ögon. Will Smiths kaxiga pilot, Bill Pullmans överdådiga president och Jeff Goldblums flummiga forskare hjälpte att skänka en stor dos hjärta till mastodontproduktionen, signerad regissören Roland Emmerich (Stargate, Godzilla, The Day After Tomorrow). Filmen vann en Oscar för bästa effekter, mycket tack vare det praktiska arbetet med miniatyrer. Än idag håller filmen rekordet för flitigaste användandet av hantverket. Med tanke på CGI-effekternas intågande i samma årtionde som filmen kom är det ett rekord som förmodligen aldrig kommer att slås.

independenceday2

Den osannolika uppföljaren

Det dröjde inte lång tid efter originalets premiär som spekulationerna om en uppföljare tog fart. Oavsett om det fanns ett storymässigt intresse eller inte, så har det alltid funnits ett ekonomiskt. Filmen spelade trots allt in över 800 miljoner dollar. Problemet har nog snarare legat i hur man skulle motivera att följa upp den gigantiska produktionen och minst lika storskaliga historien. Hela världen var i krig och Roland Emmerich hade redan visat när världens samtliga landmärken pulveriseras – hur skulle han kunna toppa detta? Men så till slut bubblade en story upp till ytan och en budget på 200 miljoner dollar lades i actionregissörens hand. Att Rolands samtliga produktioner blivit sågade längs med fotknölarna de senaste åren spelar mindre roll när det finns snabba pengar att tjäna på en uppföljare till en av världens mest inkomstbringande filmer genom tiderna.

They are back…

Sedan jordens befolkning lyckats överlista inkräktarna med hjälp av binär kod, ett episkt presidenttal och gammal hederliga militärkraft, har människorna utvecklat sitt försvar. Teknologin som utomjordingarnas skräpade ner vår planet med har utnyttjats för att göra oss redo på en ny attack. Tyvärr var vi inte smarta nog att förbereda oss på att även våra motståndare tänkt tanken på utvecklingsmöjligheter de 20 senaste åren. Sagt och gjort. Ett nytt, större, mer högteknologiskt hot sätter återigen vår värld i skuggläge.

independenceday

Större explosioner och en stjärna mindre

Ska vi lita på trailers som sipprat ut är de nyanlända skeppen så stora att de har ett eget gravitationsfält! Bara samarbete, osannolika lösningar och samlad militärkraft kan rädda oss. Bill Pullman och Jeff Goldblum repriserar sina roller, medan Will Smith får ställa sig åt sidan då hans karaktär dog i en flygkrasch. Den nakna sanningen är att hollywoodstjärnan växt sig ett par storlekar sedan originalet och helt enkelt var för dyr. Nu är det upp till bevis om de unga tillskotten Liam Hemsworth (The Hunger Games), Maika Monroe (It Follows) eller Jessie T. Usher (Survivor’s Remorse) kan täcka upp den forna huvudrollsinnehavarens charm.

Annons

Vi kan hur som helst se fram emot en utomjordiskt storslagen batalj när filmen har premiär den 29 juni.

Topp 5 minnesvärda repliker från Independence day (1996)
– Today we celebrate our Independence Day! – Modiga presidenten (Bill Pullman)
– Ha-ha-ha! Hello, boys! I’m BAAAAAACK! – Galna veteranen (Randy Quaid)
– Now that’s what *I* call a close encounter. – Kaxiga stridspiloten (Will Smith)
– Checkmate… – Virriga forskaren (Jeff Goldblum)
– Get on the wire, tell them how to bring those sons of bitches down! – Barska generalen (Robert Loggia)

Visa kommentarer / Kommentera nu
Independence Day: Återkomsten - Glädjedödarna är tillbaka för revansch Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17