Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

I’m Still Here

Joaquin Phoenix stod på toppen av sin skådespelarkarriär. Han hyllades och mottog sin andra Oscarsnominering för sin rolltolkning av Johnny Cash i filmen Walk the Line. Allt kom att förändras och resultatet ser vi i bioaktuella I’m Still Here.

Hösten 2008 meddelar Phoenix att hans tid som skådespelare är över och att han i stället ska inleda en karriär som rap-artist. Till en början är det ingen som tar honom riktigt på allvar men Phoenix håller envist fast vid sitt beslut och nobbar alla erbjudanden om filmroller. Samtidigt odlar han långt skägg och lever upp till rockmyten med överkonsumtion av droger och kvinnor. När han några månader senare medverkar i David Lettermans talkshow drar den stora mediekarusellen igång. Phoenix har gått upp i vikt och går knappt att känna igen. Letterman skojar friskt med en förvirrad Phoenix som uppträder världsfrånvänt och fåordigt. Skandalrubrikerna avlöser varandra på tidningarnas löpsedlar.

Mockumentär om kändisfixering
I’m Still Here faller inom genren för mockumentär, som har kommit att bli allt mer populär. Fritt översatt är det en form av fejkdokumentär. Genren blev ett begrepp 1986 med filmen Spinal Tap som parodierar ett misslyckat hårdrocksband och deras tuffsnälla image. I Sverige har genren i första hand visats på teve genom filmer om den uppdiktade kuplettsångaren Harry Victor och påhittade konspirationsteorier kring fotbolls-VM 1958.

I I’m Still Here spelar Phoenix rollen som kändis på dekis medan omgivningens förvånade uppsyn fångas av regissören Casey Afflecks kamerablick. Phoenix och Affleck vill spegla kändiskulten och mediernas hänsynslösa jakt efter skandalrubriker. Ambitionen har varit att skapa en manlig variant av Britney Spears, vars mentala hälsa och familjeproblem i detalj skildrades i offentlighetens ljus likt en modern golgatavandring.

Premiär på Voddler
Det fanns de som tvivlade på äktheten i Phoenix påstådda karriärbyte. Anklagelser om PR-kupp dök upp relativt tidigt i projektet, men männen bakom filmen stod på sig. När det var dags för premiär i Cannes tidigare i år hade Phoenix återgått till sitt tidigare välrakade utseende och tillstod att det hela var en iscensatt bluff. Samtidigt satt regissören Affleck i intervjuer i Cannes och höll fast vid att allt var på riktigt. Phoenix återvände till Letterman och gjorde avbön och än en gång gick talkshow-värden hem med segern. Letterman skojande (eller möjligen inte?) om att hans ofrivilliga medverkan i filmen skulle ersättas med en miljon dollar.

Annons

I’m Still Here får svensk biopremiär i början av december, men det som är extra intressant är att filmen samtidigt får premiär via filmtjänsten Voddler. Det har tagit lång tid, men äntligen börjar filmbolagen nå publiken via nätet.

Visa kommentarer / Kommentera nu
I’m Still Here - Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17