Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Hyllad roman blir till film

Svinalängorna

I december är det premiär för filmen Svinalängorna som bygger på den bästsäljande boken med samma namn. Filmens regissör Pernilla August och författaren Susanna Alakoski möttes för ett samtal under årets bokmässa i Göteborg. Det kom att handla om den aktuella filmen och svårigheterna med att översätta en roman till filmens språk. Digital Life var på plats.

2006 debuterade Alakoski med romanen Svinalängorna och det blev en omedelbar succé. Boken har hittills sålt i fler än 400 000 exemplar och översatts till flera språk. Alakoski belönades samma år med det prestigefyllda Augustpriset för årets bästa skönlitterära bok. När romanen skulle bli film gick det ärofyllda uppdraget till regidebuterande Pernilla August. Som skådespelerska har hon dock en lång erfarenhet från både film- och teatervärlden. Vi har sett henne i flera av Ingmar Bergmans filmer, men också som mamma Skywalker i Star Wars Episod I och II.

– Tillsammans med Lolita Ray började jag att skriva ett manus utifrån boken, berättar August. Vi upptäckte snart att det är svårt att skildra ett barns uppväxt på film utan att det blir en barnfilm. Därför har vi modifierat berättelsen och placerat in den vuxna Leena i historien. Vi ville utforska hur en person med hennes bakgrund lever sitt liv idag. Hur påverkas man av att växa upp med alkoholiserade föräldrar?

Inspiration från Ibsen
Svinalängorna handlar om Leena som under sin uppväxt flyttar till Sverige från Finland. Hennes föräldrar har stora alkoholproblem och hon tvingas uppfinna sin egen överlevnadsstrategi. Romanen har beskrivits som en humoristisk helvetesvandring för ett barn som går genom en vuxenvärld där fyllan och underläget regerar vardagen.

Annons

Filmen Svinalängorna börjar med att den nu 34-åriga Leena får ett telefonsamtal från sjukhuset i sin barndomsstad; hennes mor ligger för döden. Nyheten leder till att hon för första gången i sitt vuxna liv måste konfronteras med sin mor. Under alla år har Leena brottats med sorgen över sin förlorade barndom.

Pernilla August har flera gånger medverkat i Ibsens klassiska teaterpjäser och i Svinalängorna har hon låtit sig inspireras av den norske dramatikerns tematik.

– Han var duktig på att skildra livslögnen. Jag har velat utforska Leena utifrån att hon lever med en livslögn eftersom hon inte har gjort upp med sin barndom. Det är ett vanligt sätt att förhålla sig till svåra upplevelser, att man som överlevnadsstrategi förtränger obehagliga minnen, men förr eller senare hinner det förflutna ikapp.

Boken bättre än filmen?
När en roman filmatiseras brukar flertalet slentrianmässigt hävda att boken var bättre än filmen. I filmen Svinalängorna har berättelserna om Leenas kompisar och hennes yngre bror reducerats jämfört med i boken. Något som författaren Alakoski inte har haft några invändningar mot.

– Nej, jag har läst många böcker som har filmatiserats och vet att allt som finns i en bok omöjligt kan komma med i en film, säger Alakoski. En filmskapare måste bestämma sig för ETT perspektiv och skildra det efter bästa förmåga.

– Därför fokuserar filmen på relationen mellan Leena och hennes mamma. Mor-dotter- relationen har utkristalliserats sig till essensen i historien, förtydligar August.

Alakoski har annars varit frikostig med att August ska få göra sin egen tolkning av romanen, men på en punkt var hon bestämd.

– Jag hade som villkor att det skulle vara finska skådespelare som gestaltade mamman och pappan. Outi Mäenpää och Ville Virtanen gör rollerna och de kan skildra föräldrarna på ett sätt som svenska skådespelare aldrig hade kunnat göra.

Noomi Rapace gör rollen som den vuxna Leena och hennes make spelas av Ola Rapace. Svinalängorna hade världspremiär vid årets filmfestival i Venedig och vann publikens pris. Filmen har även tilldelats Foreign Press Award vid Hamburgs filmfestival.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Hyllad roman blir till film - Svinalängorna Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17