Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

En mästares hyllning till filmen

Hugo Cabret

Hugo Cabret är historien om en hemlös fransk pojke och hans sökande efter ett meddelande från sin bortgångne far filmad genom glasögonen på en av historiens största regissörer när det kommer till våldsamma och nattsvarta gangsterdramer.

Att Martin Scorsese skulle ta sig an uppgiften att filmatisera en barnbok kändes på förhand tveksamt – i efterhand var det ett genidrag. Vi visste redan att Martin Scorsese står för en osviklig känsla för hantverket, men det är inte förrän nu vi får se honom måla med bred pensel. Det är ett fantasifullt, detaljrikt och gnistrande äventyrsspektakel som han knåpat ihop. Dessutom är användandet av 3D för en gångs skull befogat. Man får verkligen uppleva känslan av att kliva in i en helt ny värld, något bara James Cameron lyckats med tidigare.

Historien om Hugo Cabret är både fängslande och spännande, men framför allt vacker och en känslosam skildring av ensamhet och betydelsen av ungdomens vänskapsband. Martin Scorsese vet precis hur han ska balansera på rätt sida om stråkarna. Till sin hjälp har han dessutom barnskådisar av kaliber. Chloë Grace Moretz (Kick Ass, Let Me In) och Asa Butterfield (The Boy in the Striped Pyjamas) visar återigen vilka självklara talanger de besitter.

Tyvärr tappar filmen i tempo ett par gånger för mycket när sidointrigerna blir för många. Detta kunde tajtats till för att skapa ett mer fartfyllt äventyr. Som helhet är dock Hugo Cabret ett alldeles underbart äventyr och för cineasten är alla små nedslag i filmhistorien en upplevelse i sig. En modern klassiker som kommer få ett långt liv efter biopremiären den 16 mars.

Annons

Visa kommentarer / Kommentera nu
En mästares hyllning till filmen - Hugo Cabret
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17