Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Hollywood gillar Lasse Hallström

Lasse Hallströms nya film görs huvudrollerna av de nya stjärnorna Amanda Seyfried och Channing Tatum. Digital Life ger dig receptet på en typisk Hallström-film.

Lasse Hallström är ett aktat namn i USA. Han har en osviklig förmåga att finna nya unga stjärnor. Han introducerade tidigt Leonardo DiCaprio, Jonny Depp och Tobey Maguire för en stor biopublik. Det internationella genombrottet kom med Mitt liv som hund (1985). Därefter har det blivit en solid karriär på den amerikanska västkusten som har levererat flertalet storfilmer. Han har gjort sig känd hos producenterna för att vara ”bankable”. En Lasse Hallström-film välter inte biljettkassorna, men går heller aldrig med förlust. Det är få i filmbranschen som idag kan stoltsera med det epitetet, då allt fler talar om ekonomisk kris.

Framför kameran placerar han inte bara de nya filmstjärnorna, utan har också jobbat med Hollywoods allra största och mest etablerade namn. Däribland Richard Gere, Heath Ledger, Juliette Binoche och Julia Roberts för att nämna några.

Elementen i en Hallström-film
Han har hittat en nisch som har visat sig vara både konstnärligt och ekonomsikt framgångsrik. Att krasst placera Hallström i feelgood-facket är något förenklat. Vanligen baseras en Hallströmfilm på en litterär förlaga och genren kan något otympligt beskrivas som finstämd dramakomedi. Den röda tråden i Hallströms filmskapande är en berättelse om en person som har oddsen emot sig men påbörjar en resa till att finna sin plats i livet: Mitt liv som hund (1985), Gilbert Grape (1993), Ciderhusreglerna (1999), Chocolat (2000). Berättelsen om den lilla människan som kämpar sig upp till framgång är älskad i Amerika och en del av landets myt. Hos Hallström finns detta element, vilket skulle kunna förklara hans framgång. Men i hans filmer består inte segern av ekonomisk framgång eller världsherraväldet, som i en medioker Hollywoodproduktion. Istället är det i en Lasse Hallström-film vänskap, kärlek (till livet och omvärlden) och att finna harmoni som är den yttersta belöningen för hjältens trägna kamp.

Annons

Dear John
Dear John är titeln på Hallströms nya film. Den handlar om den unge rebellen John, som hoppar av skolan för att ta värvning i armén. John möter sitt livs förälskelse, Savannah, och deras kärleksaffär växer sig allt starkare. Savannah lovar att vänta på John tills han har avslutat tjänstgöringen inom armén, men 9/11 förändrar allt.

– Jag intresserar mig för berättelser som inriktar sig på karaktärerna. Jag gillar starka känslor men försöker undvika det sentimentala. Det är en hårfin skillnad som jag försöker balansera på rätt sätt. Jag vill att berättelsen ska utgå från verkligheten och att filmen skall upplevas som ärlig, säger Lasse Hallström inför premiären.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Hollywood gillar Lasse Hallström - Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17