Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Harry Potter och den slutgiltiga uppgörelsen

Sju böcker. Sju filmer. En gigantisk succé. Nu är det dags för den sista striden…

Fenomenet och succén

[dropcap]H[/dropcap]arry Potter-serien väntar sin sista del, den som ska avrunda de senaste tio årens mest omfattande filmprojekt. Det har hunnits med sju filmer som tillsammans spelat in hisnande 6 369 976 303 dollar, vilket även gör serien till den mest inkomstbringande någonsin.

Förlagan till filmerna är britten J.K. Rowlings livsprojekt. De första böckerna skrev hon under knapra förhållanden, på kafeér i Edinburgh med hennes sovande dotter intill. De sju böckerna uppskattas nu vara sålda i över 400 miljoner exemplar världen över. Den sjunde boken, Harry Potter och Dödsrelikerna blev i sin tur uppdelad i två filmer där den avslutande delen går upp på svenska biografer den 13 juli.

Summering och upptakt

[dropcap]A[/dropcap]llt började med att en liten 11-årig pojke med bortgångna föräldrar fick reda på sitt magiska ursprung och skrev in sig på internatskolan Hogwarts, där endast elever med övernaturliga krafter fick närvara på lektionerna. Väl där träffade Harry Potter (Daniel Radcliff) vad som inte bara skulle bli hans bästa vänner, utan även hans beskyddare och ständiga följeslagare, Ron Weasley (Rupert Grint)  och Hermione Ginger (Emma Watson). Tillsammans har de slagits mot klassiska sagofigurer i form av vättar, spindelarméer, gigantiska ormar, trehövdade hundar och sist men inte minst, blodtörstiga drakar. Ändå vet alla vem som är Harrys och Hogwarts stora fiende. Mannen som jag egentligen inte får nämna vid namn. Mästaren av svartmagi – Voldemort! Förutom att vara ondast i trollkarlsvärlden dödade han Harry Potters föräldrar och gav honom det klassiska ärret i pannan – något Harry utkrävt hämnd för under alla sina sju skolår.

Annons

Jakten på den sista Horokruxen

[dropcap]I[/dropcap] den sista delen är den barnsliga charmen och den vackra, magiska världen vi fick stifta bekantskap med en gnistrande jul för tio år sedan utbytt mot ett tröstlöst mörker och ett nedsläckt Hogwarts. De tre hoppfulla ungdomarna Ron Weasley, Hermione Ginger och Harry Potter har tappat tron om framtiden, samtidigt som de är de enda som kan forma och rädda den.

I slutet av den första delen gick en av de älskvärda karaktärerna ett tragiskt öde till mötes och Voldermort la beslag på Dumbledors övermäktiga trollspö. Harry Potters enda chans är att förstöra den sista Horokruxen och förgöra Voldemort innan Potter själv får smaka på den gränslösa ondskan. En sista kraftmätning tar plats där allt en gång började, på det numera igenstängda Hogwarts.

Allt eftersom filmserien närmat sig sitt slut har sidohistorierna, humorn, det breda karaktärsregistret och mysterierna allt mer fått lämna plats för en mörkare och kallare värld. Kampen mellan gott och ont kan inte bli tydligare. I en intervju med Total Film bekräftar Daniel Radcliffe att avslutningen går rakt på sak.

[quote]I Dödsrelikerna finns det inga sidointriger. Det är en historia där det är närmast omöjligt att tappa tråden, säger Daniel Radcliffe i intervjun.[/quote]

Huvudrollsinnehavaren poängterar även att den sista delen är action-fokuserad och sätter full fart från första bildruta.

[quote]Del 2 rusar fram i 300 km/h från start. Vi kastas direkt in i slutskedet av filmen och det kommer garanterat att bli väldigt spännande.[/quote]

Den sista striden är kommen. En vill åt världsherravälde och en annan gör allt i sin makt för att stoppa den eviga ondskan. Vem som blir segraren får vi reda på den 13 juli – om ni inte redan läst boken förstås …

Visa kommentarer / Kommentera nu
Harry Potter och den slutgiltiga uppgörelsen - Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17