Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Festen kan börja!

Stockholm Filmfestival

Den tjugoförsta upplagan av Stockholm Filmfestival inleder med galavisning den 17 november. Därefter följer tolv fullmatade dagar med film. 170 filmer från drygt 30 länder ska rivas av innan festivalen avslutas den 28 november.

Det råder ingen tvekan om att Stockholm Filmfestival är ljuspunkten i höstmörkret för alla som älskar film. Festivalen bjuder bland mycket annat på förhandsvisningar av några av de filmer som under vintern kommer att visas på de ordinarie biografdukarna. Vill du vara först med att hitta kommande pärlor är det alltså här du ska leta. Stockholm Filmfestival har genom åren haft fokus på amerikansk independent och asiatisk action och spänning, vilket tycks kvarstå även i årets upplaga.

Visionary Award till Gus Van Sant

I år kommer regissören Gus Van Sant till Stockholm för att ta emot festivalens Visionary Award. Det är ett utmärkt val festivalledningen har gjort, till skillnad från förra året då tråkmånsen Luc Besson mottog priset som en förevändning för att marknadsföra del två av Arthur och Minimojerna. Van Sant står för en personlig stil där amerikanska socialrealistiska berättelser gestaltas med snyggt foto och med originell ljudsättning.

Digital Lifes rekommendationer

I filmutbudet finns flertalet höjdpunkter. Den engelske regissören Shane Meadows gjorde för något år sedan succé med filmen This Is England. På festivalen kommer samtliga avsnitt visas av den teveserie som Meadows har gjort som en fortsättning på berättelsen. Under titeln This Is England -86 får vi följa karaktärernas fortsatta öde i samhällets utkant. Med varm humor och brutal realism skildras de faktorer som en gång gjorde dem till skinheads.

I ett postapokalyptiskt Mexiko där ett kargt landskap har befolkats av främmande varelser utspelar sig filmen Monsters. Andrew är en cynisk journalist som ska eskortera en kollega genom det skräckinjagande landskapet mot den amerikanska gränsen. Regissören Gareth Edwards har ett förflutet inom specialeffekter och dokumentärfilm och i sin debutfilm har han förenat dessa områden genom att blanda realism med monstruös alieninvasion. Filmen innehåller, trots en liten budget, imponerande specialeffekter. Edwards kommer till Stockholm för att närvara på festivalen, presentera sin film och hålla ett föredrag på temat specialeffekter.

Annons

En av vinterns starkaste filmer har premiär under festivalen. Winter’s Bone är titeln på en isande realistisk thriller där den kommande storstjärnan Jennifer Lawrence gör huvudrollen (kom ihåg var du läste det först). Winter’s Bone är en nagelbitare där 17-åriga Ree ger sig ut på en odyssé för att finna sin kriminella far. Hennes väg går genom ett laglöst land där empatin för länge sedan har försvunnit. Socialt utanförskap på den amerikanska landsbygden har sällan skildrats med större skärpa och spänning.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Festen kan börja! - Stockholm Filmfestival Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17