Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Feature: Matt Damon

Två decennier på toppen

Den 29 juli återvänder Matt Damon till en av sina mest ikoniska roller som den dödliga ex-agenten Jason Bourne.

Inget ont om Jeremy Renner. The Bourne Legacy var verkligen ingen dålig film, men samtidigt kunde vi inte låta bli att sakna Matt Damon i rollen som Jason Bourne. Nästan tio år efter The Bourne Ultimatum är både Damon och regissören Paul Greengrass tillbaka för att ge oss ett nytt kapitel värdigt seriens arv.

Bourne1

När vi för första gången stiftade bekantskap med den minnesförlustdrabbade ex-agenten hade Damon bara hunnit göra ett fåtal filmer. När Jason Bourne har premiär den 29 juli är situationen en helt annan. Matt Damon har hunnit bli en av våra största stjärnor, och efter två decennier i rampljuset är det här rollerna vi minns allra bäst.

Will Hunting (1997)

Filmen rivstartade Damons karriär och gav honom en välförtjänt manus-Oscar tillsammans med bästisen Ben Affleck och en lika välförtjänt skådisnominering. Regisserad av Gus Van Sant berättade filmen om det missförstådda geniet Will och hans sökande efter en plats i världen.  Will Hunting

The Talanted Mr. Ripley (1999)

I den psykologiska thrillern The Talanted Mr. Ripley fick Damon verkligen visa prov på sin skådespelartalang. I filmen spelar han den inställsamme psykopaten Tom Ripley, som i jakten på lyxliv blir indragen i en intrikat härva av lögner och dubbelspel. Med någon annan i rollen hade det kunnat gå åt pipan, men Damon lyckas vara lika charmig som obehaglig.

Annons
The Talanted Mr Ripley

Dogma (1999)

I slutet av 90-talet återförenades han med kompisen Affleck i den Kevin Smith-regisserade filmen Dogma. Som de fallna änglarna Loke och Bartleby levererade de Smiths vassa dialog med en äkthet som fick hela premissen att kännas fullt rimlig.

Dogma

The Departed (2006)

Den amerikanska nyinspelningen av Hong Kong-rullen Infernal Affairs satte Matt Damon och Leonardo DiCaprio mot varandra i rollerna som infiltratörer på varsin sina om lagen. Med charmreglaget vridet till sin absoluta botten visade Damon att han kunde spela otrevligt as ovärdig några som helst sympatier.

the departed

The Martian (2015)

Att spela själv mot kameran är något av ett mästarprov i Hollywood. I The Martian klarade han uppgiften med bravur. I rollen som en astronaut som blivit lämnad på planeten mars fick han kasta sig mellan uppgivenhet och sprudlande optimism – och han tappade oss inte för ett ögonblick.

The Martian

Bubblare:
Sketchen från The Late Show där han på komiskt manér repriserar hela sin filmkarriär på åtta minuter. Googla!

Visa kommentarer / Kommentera nu
Feature: Matt Damon - Två decennier på toppen Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17