Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

En storslagen och våldsam final ser dagen ljus

Breaking Dawn - del 2

Breaking Dawn – del 2 är finalen som förlåter de fyra senaste filmernas långsamma tempo. “Äntligen är det över!” ropar de cyniska motståndarna. Biostolarna kommer däremot befläckas av tårar efter miljontals Twilight-fans.

Det nyfödda barnet med det tveksamma namnet Renesmee växer så det knakar. Samtidigt testar Bella sina nya krafter genom att hoppa långt och utöva intensivt vampyrsex med sin bleka man. Trots det är allt inte frid och fröjd i skogen, för när kusin Irina (Maggie Grace) får syn på Renesmee, så tar hon henne för ett odödligt barn. I ilfart beger hon sig till Volturi för att rapportera om det fasansfulla brottet, varpå Aro (Michael Sheen) samlar sina trupper för att anstorma hotet.

Själv är jag en av cynikerna som inte tagit mig tid att läsa böckerna, utan istället fördrivit de fyra tidigare filmerna i serien med att beklaga mig över tristessen och tryckt ansiktet i skämskudden. Seriens enskilt största problem har alltid varit tempot. Karaktärerna har varken kunnat ta några vettiga beslut eller talat i normal takt. Klyschorna har haglat och de ständigt sökande och flackande blickarna har drivit mig till vansinne.

Den första stora fördelen med Breaking Dawn – del 2 är att det inte längre finns någon tid kvar, vilket manusförfattaren Melissa Rosenburg och regissören Bill Condon tagit tillvara på. Nu verkar våra välbekanta karaktärer plötsligt få bråttom, vilket i jämförelse med en normal film innebär att den har skaffat sig en dramaturgisk form som funkar. Det märks att det är allvar och det blir aldrig en död (eller odödlig) minut. Mindre överdramatik och poetiskt kärlekssmicker – mer handling och välgjorda actionsekvenser.

Ett annat problem har varit Kristen Stewarts enerverande darr på läppen och trötta emofasoner. I och med att Bella blev omvänd till vampyr fann hon tacksamt nog ett helt nytt självförtroende, och Stewart fick ge sig på en rolltolkning som klär henne. Även Robert Pattinson lyckades frammana eld i blicken och bygga upp lite pondus när det var dags att försvara sin nystartade familj.

Annons

Sista halvtimman är rent av brutal och det är förstås anledningen till att filmen har fått en åldersgräns på 15 år. Huvuden flyger kors och tvärs och kroppar bränns på bål. Men det är också snyggt, intensivt och ganska spännande – kvaliteter som lyst med sin frånvaro i tidigare delar av serien.

Ett fenomen har fått en värdig final. När de sista emotionella minuterna tickar mot sitt slut förstår jag för första gången vad det hela handlar om. Twilight-serien har aldrig haft för avsikt att måla upp en sanningsenlig bild av ung kärlek. Även om det många gånger har varit smärtsamt för våra huvudkaraktärer, både fysiskt och psykiskt, är det ändå drömbilden om evig kärlek som lockar. Det många cyniska filmkritiker kanske egentligen har störst problem med är avundsjukan på tonåringarnas naiva och godhjärtade strävan efter en eld som aldrig släcks.

Visa kommentarer / Kommentera nu
En storslagen och våldsam final ser dagen ljus - Breaking Dawn - del 2
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17