Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

En saga får sitt slut

Breaking Dawn - del 2

Idag har den sista delen i Twilight-serien sin biopremiär. Breaking Dawn – del 2 är den blodiga kampen som avgör om Bella och Edward ska få leva tillsammans för evigt.

Ett fenomen att dö för

Twilight var boken som startade en helt ny slags vampyrmytologi och filmerna födde nya tonårsideal. Istället för att självantända vid kontakt med solljus, fick vampyrerna en glittrande foundation insmord över sina bleka kroppar. Det var dessutom godkänt att suga i sig rådjursblod när ingen mänsklig halsven väntade runt hörnet. Den största skillnaden visade sig ändå vara att vampyrerna hade skaffat sig en själ och utvecklat förmågan att känna både sympati och kärlek.

Twilight-sagan är en klassisk berättelse om utanförskap, kärlek över gränserna och tonårsångest, klädd i en mysrysig och lagom blodig vampyrmantel. Tonåringar fortsätter än idag att invadera biograferna i flock, medan skräckfantaster, filmnördar och kritiker avgrundsvrålar sig hesa i avsky.

Framgångsreceptet ligger inte i fasansfull skräck, utan har genom hela serien grundat sig i karaktärsutveckling och svårigheterna med ungdomlig kärlek. Att huvudkaraktären Bellas kärleksintressen är varulven Jakob och vampyren Edward gör inte situationen mindre komplex.

Twilight-sagan i siffror

Antal böcker i serien: 4
Antal filmer de bestämde sig för att göra på sista boken: 2
Antal referenser till Edwards skönhet i den första boken: 165
Antal gånger Twilight blev refuserad innan ett förlag bestämde sig för att publicera boken: 14
Antal miljarder filmserien har dragit in: 2,5
Antal biobesök i Sverige för Twilight-sagan: ca 1,8 miljoner
Antal auditions för rollen som Edward: över 3000
Antal gånger Taylor Lautner sliter av sig tröjan: Vi har tappat räkningen

Annons

Den stora finalen

Med nöd och näppe överlevde Bella den dramatiska förlossningen när Edward i sista sekunden lyckades göra omvandlingen. Som nybliven vampyr ger sig Bella ut i skogen för att spänna sina nya vingar. “Min tid som människa var över, men jag har aldrig känt mig mer levande”, konstaterar hon i den senaste i raden av trailers som har släppts för att hypa den stora finalen.

Allt är tyvärr inte frid och fröjd i vampyr- och varulvsland. Jobbiga vampyrregeringen Volturi känner hur paranoian kryper närmare och spekulerar i om Bellas och Edwards dotter kan vara ett hot mot deras existens. Vampyren Iriana samlar ihop en armé för att krossa det potentiella hotet och familjen Cullen kallar på hjälp från världens alla vampyrfamiljer i hopp om att stoppa anstormningen i en sista blodig kamp.

Team Edward Vs. Team Jakob

Länge leve Team Edward!
Deppiga människor är alltid mer intressanta än glada människor. Därför känns det självklart att det är den svårmodiga och likbleka Edward som fångar Bellas hjärta. Edward Cullen har ett poethjärta och hans tillbakadragna stil påminner om en brittisk indiepopare. Dessutom behöver han inte slänga på sig en päls för att vara störst och starkast i skogen.

Låt blekfisen Edward va – Jakob ska vi ha!
Visst, Edward måste kanske sniffa luften en extra gång innan han ger sig hän sitt begär men Jakob kommer aldrig kunna vara sig själv, ett odjur, och vandra sida vid sida med kvinnan han älskar på öppen gata. En plågad själ, vars enda tillflykt är naturens skönhet, skänker Jakob ett spirituellt djup som Edward aldrig kan komma i närheten av. Och vem vill man tillbringa resten av sitt liv med – en grådaskig britt eller ett passionerat vilddjur?

Visa kommentarer / Kommentera nu
En saga får sitt slut - Breaking Dawn - del 2 Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17