Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

En pojke, en båt och en tiger

Berättelsen om Pi

En bengalisk tiger, en båt och en pojke som kallas Pi är huvudingredienserna i Ang Lees filmatisering av Yann Martels populära roman.

Ang Lee är onekligen inte rädd för att hoppa mellan genrer. Efter filmer som Brokeback Mountain, Lust, Caution och Crouching Tiger Hidden Dragon (hans Hulken-rulle från 2001 vill vi helst glömma) har han nu tagit sig an spansk-kanadensaren Yenn Martels prisbelönta roman från 2002.

En fantastisk resa

I filmen återberättas historien om 16-åriga Pi, eller Piscine som han egentligen heter, just som hans familj ska resa med en mindre djurpark från Indiska Pondicherry till Kanada.

När fartyget kapsejsar hamnar han i en livbåt tillsammans med en hyena, en zebra, en orangutang och en bengalisk tiger med namnet Richard Parker. Att ha flera vilda djur i en och samma livbåt är naturligtvis en ganska dålig idé och innan Pi vet ordet av är det bara han och tigern kvar. Det är inte bara kampen för överlevnad som tar sin början, utan också ett fantasifullt, episkt och makalöst äventyr.

Ett omöjligt uppdrag?

En berättelse som till stor del utspelar sig i en livbåt på Stilla havet, som dessutom är befolkad av en pojke och en tiger, borde vara snudd på omöjlig att överföra till bioduken. Men som det gamla talesättet lyder: Med en budget på 120 miljoner dollar kan man göra det allra mesta.

Annons

Under inspelningen använde man sig visserligen av fyra levande tigrar, men i första hand förlitade man sig på modern datorteknik för att återskapa det uttrycksfulla djuret. Arbetet är verkligen imponerande och att filmen drar nytta av den senaste 3d-tekniken gör oss inte mindre exalterade.

Berättelsen om Pi går upp på biograferna den 21 december.

Visa kommentarer / Kommentera nu
En pojke, en båt och en tiger - Berättelsen om Pi Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17