Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

En oväntad resa

Hobbit-filmerna du inte visste fanns

Att Peter Jackson har valt att koka filmtrilogi på en barnbok kan tyckas uppseendeväckande. Ändå är de tre Hobbit-filmerna långt ifrån historiens galnaste filmatisering av Bilbo – En hobbits äventyr.

Sedan J.R.R. Tolkiens bok publicerades 1937 har det kommit ett en handfull tolkningar av Bilbos första äventyr – den ena mer besynnerlig än den andra.

Den första filmen dök upp i kölvattnet av Sagan om Ringens framgångar. 1966 års The Hobbit producerades av William L. Snyder, som hade köpt rättigheterna för en struntsumma. Det enda kravet var att han skulle producera en ”färgfilm före den 30 juni 1966”. Men produktionen stötte på problem och Snyder blev alltmer pressad. Räddningen kom i form av ett kryphål i kontraktet, där det aldrig angavs hur lång filmens skulle vara. Snyder bestämde sig därför för att prompt skippa de grandiosa långfilmsplanerna och gjorde istället en tolv minuter lång tecknad kortfilm.

the-hobbit-1966

En mindre ovärdig tolkning dök upp 1977 i form av den animerade tv-musikalen The Hobbit. För animationerna stod japanska Topcraft, som senare köptes av Hayao Miyazaki och döptes om till Studio Ghibli. Det är lätt att fantisera om en Ghibli-tolkning av Tolkiens verk. Förmodligen skulle den inte vara i närheten av den sovjetiska filmen från 1985. Men med sina balettnummer är DDR-Hobbiten en fascinerande titt bakom järnridån. Marginellt mindre knarkig blev finska Hobitit från 1993, en tv-serie som fullkomligt osade lågbudget.

hobbit77

Från Hobitit skulle det dröja 14 år och tre Sagan om Ringen-filmer innan Bilbos äventyr blev aktuella igen. Då var det Guillermo del Toro som skulle stå för regin. Men efter att filmbolaget MGM gång på gång senarelade inspelningen valde del Toro till slut att hoppa av projektet. Något som fick Peter Jackson att än en gång sätta sig i regissörsstolen och med det påbörja en ny oväntad resa till Midgård.

Annons

Visa kommentarer / Kommentera nu
En oväntad resa - Hobbit-filmerna du inte visste fanns Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17