Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Den bästa sommaren

Sex oförglömliga sommarklassiker

Sommarmånaderna står som bekant synonymt med blockbuster-spektakel. Som ett alternativ till en säsong av illa sinnade apor, jätterobotar och muterade sköldpaddor kommer här listan över de bästa sommarfilmerna någonsin.

Den sista färden (1972)
Fyra affärsmän bestämmer sig för att paddla nerför en flod i den amerikanska vildmarken innan den ska dämmas upp till ett kraftverksbygge. Efter en förnedrande våldtäkt befinner de sig istället snabbt på flykt undan från gärningsmännen. Ju längre nerför floden som männen paddlar desto mer börjar de förföljas av sin egen paranoia. Den sista färden är en film om fyra civiliserade män som till slut naket står omgivna av nattens mörker.  densistafarden

Hajen (1975)
Amity Island är en tillflyktsort fylld av sol och bad för den semesterfirande genomsnittsarbetaren. Att paradiset har blivit granne med en människoätande vithaj bekommer inte stadsförvaltningen det minsta. Det blir polischef Brodys ansvar att hålla fasaden uppe.

Musiken som John Williams komponerade till filmen får fortfarande håret att resa sig på armarna och Steven Spielbergs mästerliga bildkomposition gör valet mellan en slapp dag på stranden, eller att stanna inne och titta på Hajen, mycket enkelt.

hajen

Vi hade i alla fall tur med vädret (1980)
Något av en föregångsfilm till Sunes sommar där pappa Göstas enfaldiga försök att axla rollen som familjens alfahanne lockar till skratt. Svenskheten nedkokad till dess essens – husvagnssemester, väder och försiktig optimism. Kjell Sundvalls examensfilm har blivit lite av en svensk kultklassiker.

Annons
vihadeiafturmed

Min granne Totoro (1988)
Filmen som satte Studio Ghibli på kartan. När mamma Yasuko blir sjuk flyttar resten av familjen ut på den japanska vischan för att komma närmare sjukhuset. Bland soldränkta risfält och i de lummiga skogarna bekantar sig systrarna Satsuki och Mei raskt med den lokala andevärlden. De åker kattbuss, planterar jätteträd och möter filmtitelns vänlige Totoro. Varje bildruta i Min granne Totoro har så mycket charm att den är omöjlig att värja sig mot.

mingrannetotoro

500 Days of Summer (2009)
”Sommaren är kort” sjöng Tomas Ledin i sin oförargliga poplåt från 1992. Och han har förstås rätt. I 500 Days of Summer serveras vi inte med drygt ett och ett halvt år av gassande sommar, som man kanske skulle kunna tro. Istället tar en innerlig liten romcom form där Joseph Gordon-Levitts kontorsråtta kärar ner sig i Zooey Deschanels småquirky rollkaraktär Summer. Ett utmärkt motgift för alla som råkat se Adam Sandlers senast klavertramp Blended.

500-Days-of-Summer

Dazed and Confused (1993)
Trogna Digital Life-läsare känner igen Dazed and Confused som Matthew McConagheys debutfilm. Och självklart är denna sommarlovspärla värd att se enbart därför. I övrigt är Richard Linklaters film en kärleksfull tillbakablick på high school-årens sorglösa 70-tal, där de största frågorna handlar om att dricka öl, röka på och att inte få smisk med ett läskigt slagträ under nollningen.

dazedandconfuse

Visa kommentarer / Kommentera nu
Den bästa sommaren - Sex oförglömliga sommarklassiker Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17