Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Dag 3-6 på Göteborgs filmfestival

Ett tecken på att man har sätt allt för mycket film på kort tid är att man går in i fel biosalong och får se något man inte alls hade förvänta sig. Det hände mig i söndags. Hade tittat fel i programmet och när jag hade hoppats att få se den israeliska animerade filmen ”Waltz with Bashir” som är oscarnominerad. Det blev istället fransk nutida neorealism i form av ”35 shots of rum”. Får försöka se den omtalade israeliska rullen vid annat tillfälle.

”35 shots of rum” har regisserats av Claire Denis, hon har tidigare arbetat tillsammans med Wim Wenders (Paris Texas, Himmel över Berlin). Filmen är en lågmäld historia som berättar om relationen mellan en far och en dotter. De bor i en förort till Paris och lever ett välordnat liv. Deras två närmaste vänner bor i lägenheterna intill. Utifrån dessa förutsättningar ger oss Denis inblickar i vardagen, som förmedlar insikter och känslor som berör livet. Bildspråket är vackert, tempot är långsamt. Det är en film som kan uppfattas som seg, eller helt underbar. En sak är säker och det är att en av filmens scener, som utspelar sig på en bar, är rena rama mästerverket. I en tagning, som pågår under ett par minuter, avslöjas allt om personernas inbördes relationer i rummet, ungdom och åldrande, hopp och förtvivlan, glädje och sorg, allt berättas utan att ord behöver användas. Det är magisk filmupplevelse.

Onsdagkvällen bjöd på galapremiär av ”Frost/Nixon” av Ron Howard (Da Vinci koden, A beautiful mind). Filmen går upp på svenska biografer i slutet av nästa vecka. Nixon är förstås den forne amerikanske presidenten som i början av sjuttitalet fick avgå på grund av Watergate skandalen. Frost är en engelsk talk-show värd som beslutar sig för att göra en intervjuserie med Nixon, efter att denna har avgått. Det utvecklar sig till en intellektuell fight där playboyen Frost ska försöka förmå den maktfullkomlige Nixon att be om ursäkt för sina förehavande som president. Regissör Howard är bokstavligen uppvuxen inom Hollywood och behärskar mediet till fulländning. Det som vid första anblicken inte förefaller särskilt lockande, visar sig bjuda på spänning, en historielektion, rafflande berättelse och en dagsaktuell koppling till den nyligen avgående president Bush. Utförligare recension av filmen kommer under nästa vecka.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Dag 3-6 på Göteborgs filmfestival - Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17