Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Cowboys and Aliens

När vilda västerns sista horisont har besegrats finns det inget kvar än att rikta blicken uppåt.

Cowboys and Aliens är precis som titeln antyder en sammanslagning av två genrer som båda har haft sina obestridliga eror i filmhistorien. Den ena var länge den dominerande familjeunderhållningen medan den andra fyllde gapet mellan barndom och vuxentid.

Filmen har inte bara gett tillbaka Harrison Fords hatt och piska utan har även lockat Herr Bond ut i öknen. När Daniel Craig får frågan om vad det var som fick honom att hoppa på projektet, svarar han att han alltid velat spela cowboy. Hans kärlek till västerngenren har funnits med honom sedan barndomen, då han satt hemma i nordvästra England och drömde om att en dag bli skådespelare:

[quote]För mig var det Clint Eastwood-västern som gällde; den typen av smutsiga västernfilmer där det ser ut som om de aldrig tvättar sig själva. När jag läste manuset till filmen kändes det som en väldigt rättfram cowboyfilm, fram till dess att det dyker upp aliens? Och jag tänkte, jaha, detta är väldigt intressant, jag vet inte varför de vill ha med mig, men det låter i alla fall bra…[/quote]

Daniel Craig spelar ”främlingen” som snubblar in i den hårdnackade staden Absolution där Harrison Ford är den självutnämnde stadshjälten. Främlingen minns konstigt nog inte vem han är eller var han varit? Den enda ledtråden på hans kropp är en metallisk boja fastankrad runt hans handled. Colonel Dolarhyde (Harrison Ford) är inget fan av bortkomna främlingar och låser in Daniel Craig i en cell. Strax därefter bryter enligt klassiskt Hollywood-manér hela helvetet löst, och de bländande ljusen över himlavalvet uppenbarar inget mindre än en ras utomjordingar vars enda mål är att utplåna staden till grunden.

Annons

Det är svårt nog att tro att en man som Daniel Craig tidigare inte haft samma möjlighet att ligga i hårdträning som han gjorde inför Cowboys and Aliens. Till frukost, lunch och middag övade han med sina revolvrar och däremellan red han från soluppgång till solnedgång.

Filmen spelades in i Santa Fee, New Mexico, vars väderförhållanden visade sig vara mer oberäkneliga än väntat:

[quote]Det var stormar som avbröts av översvämningar och vi blev ständigt påminda om var vi befann oss. Vid sådana inspelningar är personer som Jon oumbärliga, säger Daniel Craig.[/quote]

Jon är Jon Favreau, regissören som tidigare regisserat Iron Man 1 och 2. Om Favreau och hur filmen kommer att mottas säger Craig:

[quote]Jag vill att folk ska komma och titta och njuta av storyn, för det handlar om storyn och hur Jon berättar den. Det är inte en komedi, det är en stor västernfilm som råkar innehålla utomjordingar. Vad mer kan man begära?[/quote]

Frågan är ju befogad – om man är en tonåring på jakt efter en bit klassisk amerikansk underhållning …

Visa kommentarer / Kommentera nu
Cowboys and Aliens - Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17