Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

En superkraft att dö för

Chronicle

Tonårsångest, tragedi, mobbning och telekinesi. I Josh Tranks debutfilm ställs en beprövad story mot originella idéer – en kraft omöjlig att värja sig mot.

Andrew Detmers (Dane DeHaan) liv vågar man knappt önska sin värsta fiende. En mor på dödsbädden, en misshandlande far och en high school-tid kantad av mobbning och utanförskap. Sitt enda stöd finner han i kusinen Matt Garetty (Alex Russel), och det är bara en tidsfråga innan även han ledsnar på Andrews attitydproblem.

På en ladugårdsfest träffar han skolpresidentkandidaten Steve Montgomery (Michael B. Jordan). Andrew blir ombedd att följa med ut i skogen för att filma hans och Matts upptäckt, en underjordisk grotta. Ett högt ljud ekar, marken skakar och innan vi vet ordet av blir allt svart. Med nöd och näppe lyckas de ta sig ut med livet i behåll – men inte utan sina nyfunna, telekinesiska krafter.

Chronicle är lågbudget-hypen som går i Cannibal Holocaust, Blair Witch Project och Cloverfields fotspår – det vill säga att vi ser filmen genom en handhållen kamera ur huvudkaraktärernas perspektiv. I det här fallet står Andrew för filmandet och med hjälp av sina krafter hanterar han kameran. Vi får följa den hormonstinna entusiasmen och strävan efter att hela tiden trissa varandra till att gå steget längre. Instabila Andrew går för långt varpå vi blir påminda om att denna lycka inte kommer att vara långvarig.

En bekant främling

Grundpremissen känner vi igen sen tidigare, den har bara aldrig gjorts på detta sätt. En korsbefruktning av Carrie, Cloverfield och Spindelmannen med en stark, tragisk historia om en ensam pojke och vad som händer om han får chansen att ge igen. Även om sci-fi-elementen är de som bullrar mest tappar berättelsen aldrig fästet från verkligheten utan är ständigt starkt knuten kring kärnan. Vi får uppleva lekfullheten och experimentlustan som kommer av styrkan, men också vad den kan göra med någon som drastiskt går från botten av statuslistan till att bli världens kanske mäktigaste människa. När det är som allra obehagligast påminner filmen oss om oförståelsen inför 2000-talets skolmassakrer, och det desperata behovet att försöka förstå sig på vad som kan ha orsakat de brutala våldsdåden. I detta fall skyller vi varken på metalmusiken eller våldsamma tv-spel.

Annons

Visa kommentarer / Kommentera nu
En superkraft att dö för - Chronicle
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17