Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Captain Phillips

Baserad på en verklig händelse

Glöm Johnny Depps tramsiga snubbelhumor för en stund. Verklighetens pirater är av helt annan kaliber och i kommande Captain Phillips får vi se dem på nära håll.

Det är den 8 april 2009, 440 kilometer söder om den somaliska hamnstaden Eyl. Plötsligt dyker en främmande båt upp vid horisonten. Först tror besättningen att det rör sig om fredliga fiskare, men när de kommer närmare besannas deras värsta farhågor.

De tungt beväpnade piraterna bordar fraktfartyget MV Maersk Alabama. Besättningen låser in sig i maskinrummet. Kapten Richard Phillips överlämnar sig till piraterna för att skydda sina mannar, och nu är det upp till honom att sköta förhandlandet.

captain_phillips

Tom Hanks i högform
Trailern bjuder på snabba klipp, kaotisk kameraföring och rafflande scener som för tankarna till i stort sett vilken actionrulle som helst. Men det finns någonting som skiljer Captain Phillips från filmer som Die Hard och Speed – och det är att den är baserad på en verklig händelse.

Annons

I rollen som Richard Phillips ser vi en skäggig Tom Hanks med svettig panna och som hans nemesis, piraternas ledargestalt Muse, ser vi nykomlingen Barkhad Abdi.

635156143008043931_Captain_Phillips_Still5

Lovande regissörsval
När det kommer till att porträttera verkliga katastrofer är regissören Paul Greengrass ett säkert kort: I Bloody Sunday berättade han om massakern på Nordirland 1972 och i den utmärkta United 93 lät han oss följa med på ett av de kapade 11 september-planen.

Den här gången är utgången inte fullt så välkänd (filmen hymlar dock inte med att den är baserad på kaptenens bok om händelsen), men om Greengrass lyckades skapa gastkramande stämning i sina tidigare filmer finns det ingenting som tyder på att han skulle lyckas sämre den här gången.

Captain Phillips har premiär den 18 oktober.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Captain Phillips - Baserad på en verklig händelse Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17