Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Jordnära familjeskildring i krigets skugga

Brothers

Natalie Portman, Tobey Maguire och Jake Gyllenhaal gör sina livs roller i filmen Brothers. Ett urstarkt manus har i de tre skådespelarnas händer förädlats till vårens bästa film. Brothers lämnar ingen oberörd och är en vardagsnära skildring som utspelar sig i skuggan av ett krig.

USA:s krig i Irak och Afghanistan får allt större kritik på hemmaplan. Ett ämne som inte har gått filmindustrin förbi. I Brothers skildrar man krigets inverkan på familjen. Alla i ett krigförande land har en familjemedlem eller känner någon som är drabbad. Kriget överskuggar allt och inverkar på vardagslivet oavsett samhällsklass. Brothers är en nyinspelning av Susanne Biers danska film Bröder (2004). I Brothers spelar Maguire officeren Sam som blir kallad till tjänstgöring i Afghanistan. Hemma lämnar han frun Grace (Portman) och deras två små döttrar. Sams bror Tommy (Gyllenhaal) har nyligen muckat från fängelset när Sam ger sig av. I Sams frånvaro får Tommy en allt mer betydelsefull plats i Grace och döttrarnas liv. Det blir en närgången studie och en mångbottnad historia. Här ryms tragedi, kärlek, vänskap och familjerelationer.

Portman gillar mammarollen

Natalie Portman kommenterade nyligen sin medverkan i Brothers.

– Brothers ser jag som en väldigt autentisk film där man identifierar sig med vad familjens medlemmar går igenom. Jag är väldigt glad över att få vara en del av filmen. För mig var det skönt att få göra en vuxen roll och att få spela mamma. Rollen skiljer sig åt från det jag har gjort tidigare. Som förebild har jag använt mig av min egen mor för hon är en stark och varm kvinna. Det har också varit fantastiskt att jobba med regissören Jim Sheridan. Han använder sig mycket av improvisationer under inspelningarna och är aktiv i sin regi. Det är något som jag gillar.

Bra manus lockar stjärnorna

Digital Life träffade filmens producent Sigurjon Sighvatsson när han gästade Sverige i februari. Han har varit verksam i Hollywood under de senaste 25 åren och ligger bakom filmer som Kalifornia, Wild at Heart och Basquiat. Hur lyckas man locka Portman, Maguire och Gyllenhaal till en film med begränsad budget?

Annons

– Det bygger på att man har ett riktigt bra manus. Då väcker man intresse hos bra regissörer och de stora stjärnorna. Vad man ibland glömmer är att även Hollywoodstjärnor är konstnärer som vill utveckla sitt skådespeleri, skapa intressanta verk och delta i samhällsdebatten. När man väl har trängt igenom muren av agenter och advokater som kringgärdar de stora stjärnorna är processen relativt enkel.

Det finns redan en originalversion. Varför behövdes filmen göras om i USA med stjärnskådespelare?

– Stjärnorna behövs för att nå igenom i media- och marknadsföringsbruset. Det behöver heller inte vara allt för dyrt. De flesta skådisar i Hollywood gör tre eller fyra filmer per år. Några av dessa är matinéfilmer som ger dem mycket bra betalt, men alla vill också någon gång per år göra en art movie, som utvecklar dem som skådespelare och främjar deras karriär. I en sådan produktion är alla medvetna om att ersättningen är betydligt lägre. Det som har lockat stjärnorna till Brothers är inte lönen, utan att få vara en del av ett verk som känns meningsfullt. Vi fick först Jake Gyllenhaal intresserad och sedan följde de andra efter. Susanne Biers Bröder var en fantastisk film men ingen såg den i USA. För att locka publik behövde vi därför göra om den med amerikanska skådespelare.

Unga talanger

Maguire, Portman och Gyllenhaals insatser till trots. Det är de två barnskådespelarna som imponerar allra mest. Bailee Madison och Taylor Geare är tio respektive åtta år gamla. De har redan medverkat i ett tjugotal film- och teveroller. Deras insatser i Brothers är extra ordinära. Det finns många skäl till varför Brothers är vårens bästa film.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Jordnära familjeskildring i krigets skugga - Brothers Film, Feature, Intervjuer
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17