Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Batman v Superman: Dawn of Justice

Superhjältarna gör upp

Många seriefantasters dröm är på väg att slå in. Det är dags att få se Batman och Superman göra upp om tungviktstiteln.

I Man of Steel, Zack Snyders reboot av Superman-franchisen från 2013, utkämpades en explosiv strid mellan Clark Kent aka Stålmannen aka Kal El och krigsherren General Zod. De goda segrade i slutändan, men kvar stod ett Metropolis i ruiner. I Batman v Superman: Dawn of Justice riktar Gotham-sonen Bruce Wayne stark kritik mot den på pappret oövervinneliga utomjordingen och har siktet inställt på att sätta stopp för hjältefasonerna.

Välbekanta skurkar och nya ansikten

Förutom superhjältarnas gnabb träder trubbelmakaren Lex Luthor in i bilden och experimenterar ihop ett monster starkt nog att sätta stopp för allt gammalt groll. Dessutom får vi stifta bekantskap med amazonkvinnan Wonder Woman som vi enbart fått se skymta förbi i den senaste trailern. Det är med stor spänning vi väntar på att få se om hon kan sätta pojkspolingarna på plats.

batman

I serietidningarnas värld

Det första officiella mötet superhjältarna emellan skedde inte riktigt under samma våldsamma omständigheter som i den kommande filmen. Båda befann sig nämligen på ett kryssningsfartyg och var tvungna att dela hytt på grund av dubbelbokning. Året var 1952 och det klassiska numret var Superman No. 76. Under många år var de allierade, till och med bästa vänner. I Superman Annual No. 11 från 1985 är till och med handlingen centrerad kring Supermans födelsedag och vad Batman ger honom i present.

Bff:s no more

Men när Frank Miller kom in i bilden ställdes allt på tvären. Seriealbumet The Dark Knight Returns från 1986 anses vara stilbildande när det kommer till att introducera ett större mörker i serietidningsvärlden. Det är i detta album vi får se de två superhjältedivorna utkämpa en brutal strid. Vem som vann gör ni bäst i att utforska själva för att hålla filmupplevelsen så spoilerfri som möjlig den 23 mars.

Annons

Bakom superhjältedräkten

Om många höjde på ögonbrynen när regissören Zack Snyder utannonserade Batman v Superman: Dawn of Justice på Comicon 2013, så var det när Batmans skådespelare presenterades som internet gick fullständigt bananas. Kritiken var inte nådig, för hur skulle en sådan träbock kunna axla manteln efter hyllade Christian Bale? Men allt eftersom fansen faktiskt insåg att det var mannen bakom filmer som The Town och Argo, publik- såväl som kritikerfavoriter där Affleck både regisserat och spelat huvudroll, tystnade skepsisen samtidigt som förväntningarna trissades upp. Än mer exalterande var att Affleck gick in i rollen så hårt att han mellan tagningar låste in sig i sin trailer, bärandes Batman-dräkten, och finslipade på detaljerna i manuset. Och som vi alla vet kan han skriva, för på nattduksbordet står en glimmande Oscar för bästa originalmanus till Good Will Hunting.

dawn-of-justice

Snabba fakta:

Sämsta Batman: George Cloney med de mardrömslika bröstvårtorna
Bästa Batman: Christian Bale med basrösten
Sämsta Superman: Brandon Routh och sömnpillret till story
Bästa Superman: Christoffer Reeve med den skruvade hårlocken
Miljarder Batman-franschisen dragit in: 3,7 miljarder dollar
Miljarder Superman-franschisen dragit in: 1,5 miljarder dollar
Miljoner dollar första Superman-tidningen, Action Comics No.1 (1938), är värd: 1,39 miljoner dollar
Miljoner dollar första Batman-tidningen, Detective Comics No.27 (1939), är värd: 1,38 miljoner dollar
Regi: Zack Snyder
Manus: Chris Terrio, David S. Goyer
Skådespelare: Henry Cavill, Ben Affleck, Jesse Eisenberg, Amy Adams, Gal Gadot
Biopremiär: 23 mars

Visa kommentarer / Kommentera nu
Batman v Superman: Dawn of Justice - Superhjältarna gör upp Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17